thumb De ProemelVisser Roelof heeft weinig geluk, hij vangt bijna niets terwijl hij er toch de kost mee moet verdienen voor zijn gezin. Maar op een dag heeft hij een bijzondere vangst: er zit een zeemeerman in zijn net die gewond is aan zijn staart. Omdat hij zich schuldig voelt neemt Roelof de bewusteloze meerman mee naar zijn vrouw Liesje en hun zoon Bartje. Daar komt het wonderlijke wezen langzaam bij en vertelt dat hij Jan Snoek heet en een proemel is, half mens en half vis. Hij eet het liefste sla en leeft onder water, waar nog veel meer proemels zwemmen. Liesje verzorgt de wond op zijn staart maar pas als deze genezen is kan hij terug naar het meer.

thumb De Proemel 009Tot die tijd moet hij genoegen nemen met een teiltje water. Om hem niet te laten opvallen krijgt hij een trui van Roelof, een deken over zijn staart en wordt hij oom genoemd. Maar de nieuwsgierige huisbazin juffrouw Pinnig vertrouwt het niet en waarschuwt professor van Gisteren. Hij heeft net een advertentie in de krant gezet waarin hij 1000 gulden belooft voor degene die een proemel vindt. Ook journalist Letter heeft de advertentie gezien en reist de professor achterna naar Zallumdam. Daar ontstaat enige verwarring als hij eerder aankomt en voor de professor wordt aangezien. De proemel heeft intussen vriendschap gesloten met zijn gastgezin.

thumb De Proemel 010

Hij vertelt Roelof waar hij het beste kan vissen, en met succes want de vangst is groot. Aan Bartje vertelt hij allerlei sprookjes die zich onder water af spelen. Als Jan Snoek alleen thuis is staat de professor plotseling voor de deur. Hij wil de proemel graag toevoegen aan zijn collectie opgezette dieren, en ook juffrouw Pinnig en de journalist zijn onderweg. Gelukkig is de professor nogal verstrooid en heeft niet door dat de man die hem vertelt dat proemels niet bestaan, zelf een proemel is. Voor de proemel wordt het echter hoog tijd om afscheid te nemen en terug het water in te gaan.

De acteurs die in deze vrolijke serie het vissersechtpaar spelen, Jurg Molenaar en Nienke Sikkema, waren ook in het echt met elkaar getrouwd. Samen met Piet Römer zou Nienke Sikkema meer dan 10 jaar te zien zijn als het echtpaar De Cock in de televisieserie Baantjer.
 
 


Publicatiedatum: 2 juli 2009
Laatste aanvulling: 22 juni 2014

© VARA

1000 Resterende tekens


Rob
Een zoon van Piet Römer speelt ook mee. Peter Römer is hier het kleine jongetje Bartje.
INGEB0RGH
Door het kijken naar een iMeORIAL van Piet Römer kwam deze titel langs. Ik heb mij jaren afgevraagd waarom niemand de serie kende. Voor mij de meest geweldige tv toen, samen met Mik en Mak.
Loes van der Hoeven-Boel
Hoi Proemel van Popering. Ik ken je alleen maar als Proemel van die grote familie. Vond het altijd zo'n leuke naam dat ik onze spinnende (pr pr pr) aanlooppoes Proemel heb genoemd. Mijn zusje is geloof ik de enige die jou altijd Trudy noemt. Als ze je spreekt zal ze je ongetwijfeld vertellen over ons poezekind Proemel. Voor het geval je dit berichtje leest... wil je dan de hartelijke groeten aan je zussen van mij doen? Groetjes,Loes van der Hoeven-Boel

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Wordt televisie-vrienden met ons op Facebook

Zullen we Facebook vrienden worden? Klik dan hier...

Keek jij hier vroeger ook naar?

Bionic Six

Bionic Six (1990)

Omschrijving Amerikaanse tekenfilmserie die zich afspeelt in de nabije toekomst, waarin een gezin… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Huck Finn

Huck Finn (1968)

Omschrijving Amerikaanse jeugdserie waarin de personages uit de boeken van Mark Twain door de tijd… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Iene Mini Musical

Iene Mini Musical (1977)

Omschrijving Nederlandse zangwedstrijd waarin kinderen van 16 basisscholen liedjes zingen en… Lees meer

 

Mobiel en tablet

WebApp voor Apple/Android/Windows

 

Contact

Via formulier
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven