Rasmus en de LandloperIn het weeshuis waar de 9-jarige Rasmus aan het begin van de 20ste eeuw woont hebben alle kinderen maar één wens: geadopteerd worden door "echte" ouders. Soms komen er echtparen naar het weeshuis, maar die lijken altijd te kiezen voor meisjes met krulletjes terwijl Rasmus een jongen met steil haar is. Voor hem duurt het wachten veel te lang en daarom besluit hij 's nachts van het weeshuis weg te lopen, op zoek naar ouders. Hij verstopt zich in een hooischuur waar hij niet de enige blijkt te zijn: ook de zwerver Oskar heeft er de nacht doorgebracht. Hij leidt een zorgeloos leventje en verdient af en toe wat geld door met zijn accordeon op te treden.

Rasmus en de LandloperOskar voelt er niet veel voor om Rasmus op sleeptouw te nemen, maar met enige tegenzin stemt hij toe en gaan samen beginnen ze een zoektocht naar nieuwe ouders. Onderweg treden ze op of doen klusjes om wat geld te verdienen, en ze weten zelfs twee dieven te ontmaskeren. Het avontuurlijke leventje bevalt Rasmus wel, en eigenlijk zou voor altijd bij Oskar willen blijven. Maar de vrolijke landloper vindt dat kleine jongens niet horen te zwerven. Dan krijgt Rasmus het aanbod om bij een vriendelijk echtpaar op de boerderij te komen wonen. In eerste instantie is Rasmus heel blij met zijn pleegouders, maar na één nachtje mist hij Oskar al zo erg dat hij besluit hem te gaan zoeken...

Deze Zweedse serie is een bewerking van de gelijknamige speelfilm uit 1981. Astrid Lindgren schreef zelf het script gebaseerd op haar eigen boek, dat al eerder in 1955 was verfilmd. De jonge hoofdrolspeler Erik Lindgren (geen familie van de schrijfster) werd gekozen uit meer dan 700 jongens. Pas na de eerste uitzending van de serie was de film ook in de Nederlandse bioscopen te zien.
 
 

Gerelateerde artikelen


Laatste aanvulling: 22 juni 2014

© Svensk Filmindustri (SF)/Just Entertainment 

1000 Resterende tekens


Daantje
Is deze film nog ergens te krijgen of te downloaden (nederlandse versie?). Mijn dochter is hemaal wild van het luisterboek. We zouden graag de film kijken....
sandra
;-)Ja,dat was nog eens een leuke serie en heel ontroerend.De hele klas(en ik zelf natuurlijk ook)keek ernaar.Je had trouwens ook nog Gunnar,dat vriendje uit het weeshuis,vond ik ook een leuk joch.Ja,en de goeie afloop hè,die zal me altijd bijbljven.
gast
Ja,dat was een leuke vrolijke serie over Rasmus die uit het weeshuis ontsnapt,Oscar ontmoet en met hem allerlei avonturen beleeft.Het boek is van Astrid Lindgren(ja,ook van Pippi Langkous!.Het is een paar jaar geleden nog op herhaling geweest in [email protected] Achteruit ;-)

Keek jij hier vroeger ook naar?

Daktari

Daktari (1967-1973)

Tijdens een reis naar Kenia leerde filmproducent Ivan Tors de Nederlandse dierenarts Toni Harthoorn… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

thumb sprookjesverteller2

Sprookjesverteller (1989-1991)

"Toen mensen hun verleden vastlegden in sprookjes, er het heden mee verklaarden en met sprookjes de… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Staaltje de Locomotief

Staaltje de Locomotief (1979-1980)

Eind jaren '50 zond de BBC Ivor the Engine voor het eerst uit. Deze kleuterserie gaat over een… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven