Reis naar het Middelpunt der AardeMet de succesvolle verfilming van '20.000 mijlen onder zee' in 1954, een productie van Walt Disney, kwam het werk van Jules Verne opnieuw in de belangstelling te staan. Zo werd onder andere 'Reis naar het middelpunt der aarde' voor het witte doek bewerkt. Deze versie, die op diverse punten afwijkt van het oorspronkelijke verhaal, was het uitgangspunt voor de tekenfilmserie, gemaakt in 1967. Hoewel een vervolgverhaal had iedere aflevering dezelfde korte introductie waarin professor Oliver Lindenbrook, één van de hoofdpersonages, aan de kijker uitlegt waarom hij op zoek is naar het middelpunt der aarde.

Reis naar het Middelpunt der AardeEeuwen geleden vond ontdekkingsreiziger Arne Saknussen een onderaardse gang. Deze tunnel zou leiden naar het verloren koninkrijk Atlantis. Professor Lindenbrook herontdekte dit spoor en ging op expeditie, samen met zijn nichtje Cindy, student Alec en de gids Lars met zijn huiseend Gertrude. Maar de gemene graaf Saknussen vindt dat hij alleen recht heeft om het spoor te volgen dat zijn voorvader ooit ontdekte. Samen met zijn trouwe helper Torg probeert hij de expeditie uit te schakelen, maar dat mislukt waardoor de ingang van de onderaardse gang geheel wordt geblokkeerd.

Reis naar het Middelpunt der AardeEr zit niets anders op dan een andere uitweg te vinden - misschien is deze te vinden in Atlantis, het middelpunt van de aarde? Op hun tocht door het onderaardse gangenstelsel worden de expeditieleden regelmatig verrast door de wereld die zich onder de grond bevindt en bevolkt wordt door onder andere veel dinosaurusachtige monsters en primitieve volkeren. Dankzij de initialen A.S. die Arne Saknussen op veel plaatsen heeft achtergelaten weten ze dat ze op het goede spoor zitten. De graaf en Torg duiken regelmatig op, door hun eigen stommiteit zitten zij ook vast. In de laatste aflevering wordt Atlantis inderdaad gevonden.

Een tweede seizoen over het vervolg van de zoektocht werd wel aangekondigd maar nooit gemaakt. Deze tekenfilm is een goed voorbeeld van een "early morning cartoon", een goedkoop gemaakte tekenfilm die in de Verenigde Staten op zaterdagmorgen werd uitgezonden. In Nederland waren in de jaren '60 en '70 geen ochtenduitzendingen en was de serie op woensdagmiddag te zien in de Berebios.
 
 


Publicatiedatum: 7 juni 2006
Laatste aanvulling: 13 augustus 2016

© Filmation Associates

1000 Resterende tekens


Bart1971
vond deze serie altijd heel spannend als kind!
marcel
spannende serie !;-)
[email protected]
wie kan me helpen aan deze teken film ik zal deze weleens in een keer willen zien help

Keek jij hier vroeger ook naar?

Staaltje de Locomotief

Staaltje de Locomotief (1979-1980)

Eind jaren '50 zond de BBC Ivor the Engine voor het eerst uit. Deze kleuterserie gaat over een… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Schade en Schande

Schade en Schande (1982)

Na haar eindexamen weet Micky Timmerman nog niet goed wat ze wil doen, verder gaan studeren of… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Dungeons & Dragons

Dungeons & Dragons (1987-1988)

De zes vrienden Hank, Presto, Diana, Eric, Sheila en haar broertje Bobby stappen op de kermis… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven