Reis naar het Middelpunt der Aarde (1978-1980)

Reis naar het Middelpunt der AardeMet de succesvolle verfilming van '20.000 mijlen onder zee' in 1954, een productie van Walt Disney, kwam het werk van Jules Verne opnieuw in de belangstelling te staan. Zo werd onder andere 'Reis naar het middelpunt der aarde' voor het witte doek bewerkt. Deze versie, die op diverse punten afwijkt van het oorspronkelijke verhaal, was het uitgangspunt voor de tekenfilmserie, gemaakt in 1967. Hoewel een vervolgverhaal had iedere aflevering dezelfde korte introductie waarin professor Oliver Lindenbrook, één van de hoofdpersonages, aan de kijker uitlegt waarom hij op zoek is naar het middelpunt der aarde.

Reis naar het Middelpunt der AardeEeuwen geleden vond ontdekkingsreiziger Arne Saknussen een onderaardse gang. Deze tunnel zou leiden naar het verloren koninkrijk Atlantis. Professor Lindenbrook herontdekte dit spoor en ging op expeditie, samen met zijn nichtje Cindy, student Alec en de gids Lars met zijn huiseend Gertrude. Maar de gemene graaf Saknussen vindt dat hij alleen recht heeft om het spoor te volgen dat zijn voorvader ooit ontdekte. Samen met zijn trouwe helper Torg probeert hij de expeditie uit te schakelen, maar dat mislukt waardoor de ingang van de onderaardse gang geheel wordt geblokkeerd.

Reis naar het Middelpunt der AardeEr zit niets anders op dan een andere uitweg te vinden - misschien is deze te vinden in Atlantis, het middelpunt van de aarde? Op hun tocht door het onderaardse gangenstelsel worden de expeditieleden regelmatig verrast door de wereld die zich onder de grond bevindt en bevolkt wordt door onder andere veel dinosaurusachtige monsters en primitieve volkeren. Dankzij de initialen A.S. die Arne Saknussen op veel plaatsen heeft achtergelaten weten ze dat ze op het goede spoor zitten. De graaf en Torg duiken regelmatig op, door hun eigen stommiteit zitten zij ook vast. In de laatste aflevering wordt Atlantis inderdaad gevonden.

Een tweede seizoen over het vervolg van de zoektocht werd wel aangekondigd maar nooit gemaakt. Deze tekenfilm is een goed voorbeeld van een "early morning cartoon", een goedkoop gemaakte tekenfilm die in de Verenigde Staten op zaterdagmorgen werd uitgezonden. In Nederland waren in de jaren '60 en '70 geen ochtenduitzendingen en was de serie op woensdagmiddag te zien in de Berebios.
 
 


Publicatiedatum: 7 juni 2006
Laatste aanvulling: 13 augustus 2016

© Filmation Associates

Tags: AVRO, Jaren 80, Jaren 70, 1978

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

Bart1971
vond deze serie altijd heel spannend als kind!
marcel
spannende serie !;-)

Meer televisie-sentiment

Alf op Melmac

Alf op Melmac (1988-1990)

Om zoveel mogelijk van het succes van een serie te profiteren worden al sinds het begin van het… Lees meer
Mad Jack the Pirate

Mad Jack the Pirate (1999)

Omschrijving Amerikaanse tekenfilmserie over de piraat Mad Jack die, op zoek naar goud en juwelen,… Lees meer
Sprookjestheater

Sprookjestheater (1984)

Omschrijving Vlaamse kinderserie waarin bekende en minder bekende sprookjes verteld worden, niet te… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven