Robin HoodCommerciële televisie was er al in 1964, toen op 15 augustus TV Noordzee van start ging. Deze piratenzender zond uit vanaf het kunstmatige REM-eiland op zee en kon ontvangen worden met een speciale antenne. De zender kon niet verboden worden omdat daar domweg geen wet voor bestond. TV Noordzee liet de kijkers kennis maken met reclame op televisie en met series die door de publieke omroepen nooit waren aangekocht, zoals Robin Hood. Deze Britse avonturenreeks was tussen 1955 en 1960 al in Engeland en Amerika uitgezonden, met veel succes. De serie volgt de klassieke legende van de vrijbuiter die steelt van de rijken en zijn buit deelt met de armen.

Robin HoodZijn tegenstanders zijn de sheriff van het nabijgelegen Nottingham en prins John, de ijdele maar laffe broer van koning Richard the Lionheart die op kruistocht is. Prins John buit de bevolking uit en heeft Robin Hood, ooit de edelman Robin of Locksley, vogelvrij verklaard. Robin heeft een groep eveneens vogelvrij verklaarde mannen om zich heen verzameld, waaronder de boomlange Little John en de minstreel Will Scarlett. Vanuit Nottingham krijgt hij steun van broeder Tuck en zijn geliefde, lady Marian. Net als Robin Hood kan ook zij goed overweg met pijl en boog. De  serie werd in een hoog tempo gemaakt: voor een aflevering van 30 minuten waren hooguit vijf dagen beschikbaar.

Robin HoodOp enkele buitenopnamen na werden alle scènes opgenomen in de Engelse Nettlefold Studios. De beschikbare ruimte was maar klein, daarom stonden de bomen uit Sherwood Forest op wieltjes zodat deze snel verwisseld konden worden voor het kasteel van prins John. De avonturen van Robin Hood waren maar een paar maanden op TV Noordzee te zien. Op 12 december 1964 had de Nederlandse regering eindelijk een wet klaar om de zender te verbieden en werden de uitzendingen gestaakt. Uiteindelijk zou TV Noordzee in een gewijzigde opzet als de TROS deel gaan uitmaken van het publieke bestel, maar het was de AVRO die Robin Hood overnam.

 

Gerelateerde artikelen


Met dank aan John Beringen
Publicatiedatum: 28 juli 2008
Laatste aanvulling: 15 juni 2015

© ITC/Associated Images/Sapphire Films/Yeoman Films

1000 Resterende tekens


Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Wordt televisie-vrienden met ons op Facebook

Zullen we Facebook vrienden worden? Klik dan hier...

Keek jij hier vroeger ook naar?

Rasmus en de Landloper

Rasmus en de Landloper (1984)

In het weeshuis waar de 9-jarige Rasmus aan het begin van de 20ste eeuw woont hebben alle kinderen… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

thumb poppenkraam1

Poppenkraam, De (1980-1985)

In deze sprookjesachtige serie over een speelgoedwinkel wonen Hugo en Henriëtte, twee poppen die… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Ovide en zijn Vrienden

Ovide en zijn Vrienden (1988-1989)

"Ergens in de oceaan, ligt een avonturenland...", zo begint de aanstekelijke begintune van Ovide.… Lees meer

 

Mobiel en tablet

WebApp voor Apple/Android/Windows

 

Contact

Via formulier
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven