Roger RamjetDoordat Nederland in de jaren '60 en '70 slechts twee netten had en een beperkte zendtijd waren een aantal buitenlandse series uit die tijd hier niet te zien, ondanks dat ze in eigen land succesvol waren. Dankzij het aanbod van Sky Channel kwam hier verandering in. Op deze Britse commerciële zender was Roger Ramjet te zien, een tekenfilm met afleveringen van slechts 5 minuten maar mede dankzij een hoog verteltempo zeer vooruitstrevend. De serie debuteerde op de Amerikaanse televisie in 1965, een tijd waarin superhelden de jeugdseries domineerden. Ook straaljagerpiloot Roger Ramjet is een superheld, maar door zijn onhandige gedrag een niet al te slimme stuntelaar.

Roger RamjetZijn superkracht krijgt hij door het eten van een Proton energiepil ("pep"), die hem 20 seconden lang de kracht geeft van 20 atoombommen. Opdrachten om de wereld te redden krijgt hij van generaal G.I. Brassbottom. Meestal komt Roger in de problemen terecht, en dan komen de echte helden in actie: de American Eagles bestaande uit Yank, Doodle, Dan en Dee - een woordspeling op Yankee Doodle Dandy, waar de begintune ook op gebaseerd is. Hoewel nooit helemaal duidelijk wordt wat de familierelatie is, lijken zij de kinderen van Roger Ramjet te zijn die ondanks hun jonge leeftijd toch allemaal in een eigen straaljager ("ramjet") vliegen en hem uit benarde situaties bevrijden.

Roger RamjetDe schurken tegen wie Roger het opneemt zijn net als hun namen eerder grappig en kleurrijk dan gemeen, zoals de gangster Noodles Romanoff, geheimagente Jacqueline Hyde en de piraat Red Dog. Daarnaast kruisen de groene Solenoid robots regelmatig zijn pad. Ook testpiloot Lance Crossfire is een rivaal van Roger want hij heeft een oogje op zijn vriendin Lotta Love. Opvallend detail is dat geluidseffecten, bijvoorbeeld knallen en ontploffingen, als tekst in beeld komen, net zoals bij stripverhalen. De serie Batman zou hier bekend om worden, maar deze superheldenparodie was al een jaar eerder op de Amerikaanse televisie te zien.
 
 


Laatste aanvulling: 4 juli 2013

© Hero Entertainment/Pantomime Pictures/Snyder-Koren Studio

1000 Resterende tekens


eefje
Hahaha, mensen verklaren mij altijd voor gek als ik het over Roger heb. Ik ben dus niet gek, alleen een geheugen als een olifant.
Gerben
Volgens mijn was deze tekenfilmserie ook nog ergens in de beginjaren 90 bij RTL 4 te zien.

Keek jij hier vroeger ook naar?

Hals over Kop

Hals over Kop (1988)

Omschrijving Duitse komische kinderserie waarin kinderen heel wat te stellen hebben met hun ouders,… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

De Grobbebollen maken lol

Grobbebollen maken lol, De (2010)

Na het succes van de Ti-Ta Tovenaar musical in het Eftelingtheater in het seizoen 2005-2006 en de… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Waterschapsheuvel

Waterschapsheuvel (2001)

Omschrijving Brits-Canadese tekenfilmserie over een konijnenkolonie die op zoek gaat naar een… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven