thumb sanne3Begin jaren '80 was het plaatsen van kruisraketten door de NAVO in Nederland een veelbesproken onderwerp. De regering ging met de plaatsing akkoord wat tot vele protesten leidde, waaronder de grote vredesdemonstratie op 21 november 1981. Zoals vaker bij dramaproducties van de IKON haakte de jeugdserie Sanne in op deze actualiteit, waarbij het vraagstuk van twee kanten wordt belicht. Heleen Bender, moeder van de 17-jarige Sanne, is Tweede Kamerlid en coach van minister van defensie Ter Horst. Ze is net gescheiden en met haar dochter in Amsterdam gaan wonen. Vanwege haar drukke baan is ze vaak niet thuis, zeker omdat het ook nog eens verkiezingstijd is.

thumb sanne4Sanne raakt al snel bevriend met haar klasgenootje Anneke, en leert ook haar oudere broer Chiel kennen. Hij is constant bezig met acties tegen de kernbewapening en heeft met gevaar voor eigen leven een groot spandoek aan de Westertoren gehangen. Sanne vindt het fascinerend en na enig aandringen mag ze met Chiel mee als hij gaat actievoeren. Heleen maakt zich grote zorgen, helemaal als Sanne met de andere actievoerders wordt opgepakt en een nacht in de cel moet doorbrengen. Maar pogingen om toenadering te zoeken werken averechts, Sanne ziet in haar moeder de gevestigde orde waartegen zij demonstreert.

thumb sanne7De acties worden steeds harder en Chiel wil de minister van defensie aanpakken. Tijdens een rechtstreekse uitzending van de Alles is Anders Show van Aad van den Heuvel word Dick ter Horst geïnterviewd over zijn beleid. Chiel en Sanne verrassen iedereen door voor het oog van een miljoenenpubliek liters paardenbloed, wat ze bij een abattoir hebben gehaald, over de minister heen te gooien. De ontreddering na afloop is groot. Heleen is woedend, want iedereen heeft gezien wat haar dochter gedaan heeft. Sanne heeft alleen nog Chiel, maar hij vlucht naar België. Ze besluit hem achterna te gaan, want ze hebben alleen nog elkaar...

Ook in werkelijkheid heeft het tweetal elkaar gevonden, want hoofdrolspelers Lot Lohr en Anne Buurma zijn al jaren getrouwd. In 1985 werd de serie opnieuw gemonteerd en nu uitgezonden in vier delen. Lot is nog altijd op televisie te zien, vrijwel dagelijks als één van de bewoners van Sesamstraat.
 
 


Met dank aan Daan van Rooijen voor het screenshot in zwart/wit
Laatste aanvulling: 28 augustus 2013

© IKON

1000 Resterende tekens


RichardS
Ook mijn dochter(2000) is vernoemd naar Sanne. Zolang is de serie en het personage dus bij mij bljven hangen.
Rik Tromp
Schitterende titelmuziek. Prachtige, geëngageerde jeugdtelevisie. IJzersterke cast. Op de website van de IKON is het mogelijk om deze serie op video/dvd te bestellen!
Sylvia
Mijn dochter is vernoemd naar deze serie, zij is geboren in 2005 dus bij mij is die naam lang blijven hangen. Ik heb geboeid als 10 jarig meisje gekeken naar Sanne en ook voor mij was de scene met het bloed erg indrukwekkend. Herhaling van deze serie zou echter niet veel uithalen denk ik, het topic is enigszins achterhaalt...

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Wordt televisie-vrienden met ons op Facebook

Zullen we Facebook vrienden worden? Klik dan hier...

Keek jij hier vroeger ook naar?

Robinson Crusoe

Robinson Crusoë (1965)

Omschrijving Frans-Duitse jeugdserie over een jongeman die na een schipbreuk moet zien te overleven… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Bumba

Bumba (2005-2016)

In deze Vlaamse kleuterserie vertoont het vrolijke circusclowntje Bumba samen met zijn vrienden de… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

De Hopeloze Heks

Hopeloze Heks, De (2002-2006)

Op de Kakelacademie, waar enkel heksen uit heksengeslachten worden toegelaten, krijgen meisjes les… Lees meer

 

Mobiel en tablet

WebApp voor Apple/Android/Windows

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven