Schade en SchandeNa haar eindexamen weet Micky Timmerman nog niet goed wat ze wil doen, verder gaan studeren of werken. Op zoek naar een vakantiebaantje komt ze terecht bij de firma Poly-Hap, een bedrijf dat nieuwe voedingsmiddelen ontwikkelt. Micky gaat mevrouw Bakker, hoofd van de kantine, helpen als koffiejuffrouw. Micky is erg nieuwsgierig naar het nieuwste product van Poly-Hap: de tomaatstaaf, een gemanipuleerde tomaat van een halve meter lang. Hiervan kunnen veel schijfjes tomaat worden gesneden zonder dat er een kapje overblijft. Er wordt heel geheimzinnig over gedaan, en Micky vertrouwt het niet.

Schade en SchandeZe vraagt haar vader, die voor Stichting Proeftest werkt, om de tomaatstaaf te onderzoeken. Er blijkt een hoge concentratie van het conserveermiddel sulfiet  in te zitten, maar niet meer dan toegestaan is. Ook Jochem, die voor de reclameafdeling werkt, vindt de tomaatstaaf een vreemde en onzinnige uitvinding. Bij toeval ontdekt hij samen met Micky en haar vader dat de staaf niet tegen zout kan, hiervan krimpt de supertomaat ineen. Als de tomaatstaaf tijdens een live-uitzending van het televisieprogramma Mina's Mooi Weer Show gelanceerd zal worden, bedenken Micky, Jochem en mevrouw Bakker een plannetje om de uitzending in de war te sturen.

Deze maatschappijkritische maar ook humoristische serie prikt op luchtige wijze de ballon rondom reclame en commercie door, en het genetisch manipuleren van voedsel is nog altijd een actueel onderwerp. Micky en haar vader waren twee jaar eerder al te zien in Kouwe kunstjes, een educatieve reeks waarin wordt geprobeerd te verduidelijken wat het begrip "technologie" inhoudt.
 
 

Gerelateerde artikelen


Met dank aan Ted Kerkjes voor de scan van het boek
Laatste aanvulling: 17 september 2015

© IKON

1000 Resterende tekens


Marinka
Ik vond dit zo’n spannende serie, blij dat ik nu eindelijk gevonden heb hoe hij heette! Hopelijk wordt dit nog eens op DVD uitgegeven. Bij tomaten moet ik altijd aan die serie denken!
ruth
wat leuk dat ik nou eindelijk informatie vind (en nog een paar leeftijdsgenote n met mij) over de serie van de Staaftomaat.Altijd als ik Bram van der Vlugt zie, dan denk ik dat is de vader van Mickey! en daarmee dus ook aan de staaftomaat. Ik vond dat echt zo'n leuke serie, en verbaas me met de herhalingen van deze tijd erover dat deze serie niet vaker is uitgezonden. Maar het kan zijn dat het natuurlijk tegen valt als je het nog eens ziet. Als het wordt uitgezonden, kijk ik zeker! Bedankt voor de deze website, ik ga ook nog even verder zoeken. ps de volgende uitvinding van het lab werd De vierkante komkommer! :D
Simon
Ja hoor, ik herinner me deze serie nog goed. Ik was zeer gefancineerd. (Was 10 toen het uitgezonden werd.) Nooit meer vergeten dus, en af en toe me wel eens afgevraagd of de serie ooit eens herhaald zou zijn of zou worden... Maar niet dus?

Keek jij hier vroeger ook naar?

Dallas

Dallas (1981-1984)

Omschrijving Amerikaanse soapserie die draaide om de in olie handelende familie Ewing bestaande uit… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Er was eens... Amerika

Er was eens... Amerika (1992)

Na drie reeksen Er was eens..., over achtereenvolgens de geschiedenis van de mens, de toekomst van… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Prikkebeen

Prikkebeen (1972)

Omschrijving Nederlandse jeugdserie over de avonturen van een vlindervanger. Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven