SmeerkeesNa jaren voor de Engelse radio en televisie teksten geschreven hebben publiceerde Frank Muir vanaf 1977 een reeks kinderboeken over de Afghaanse windhond Prins Amir van Kinjan met illustraties van Joseph Wright. Iedereen noemt de kleine dikke puppy echter Smeerkees omdat hij eruitziet als een voddenbaal. Op zijn kop zit tussen de verwarde haren een klein geel eendje. In de loop der jaren zouden de boeken maar liefst drie keer bewerkt worden tot een tekenfilmserie. Frank Muir, die zelf een Afghaan als huisdier had, werkte aan alle afleveringen mee als verteller. De eerste reeks met negen afleveringen werd gemaakt in 1979 en 1980 met muziek van Andrew Lloyd Webber.

SmeerkeesDeze serie werd vanaf 1 oktober 1980 in Nederland door de VARA uitgezonden met Kees van Kooten als verteller. Tien jaar later volgde een tweede serie die dichter bij de originele verhaallijn en tekenstijl is gebleven. What-a-Mess, zoals Smeerkees in het Engels heet, treedt in de voetsporen van zijn beroemde grootvader, die op sneeuwpanters in de Khyber Pas joeg en ontdoet hij zich van een onwelkome gast door zich voor te doen als de hondenversie van Superman, oftewel Super Smeerkees. In 1995 werd in Canada een geheel nieuwe serie gemaakt met maar liefst 64 afleveringen, deze is niet in Nederland uitgezonden.
 
 


Publicatiedatum: 25 mei 2007
Laatste aanvulling: 25 april 2018

© Central Independent Television/Bevanfield Films 

1000 Resterende tekens


Gast
In het blad Jippo werd in de maand januari van 1983 een verhaal in 2 delen gepubliceerd onder de titel "Wat-een-mormel". N.a.v. de tekeningen herkende ik dat als een tekenfilm met de naam Smeerkees dat eerder werd uitgezonden.Heb daarom nog even in de geschiedenis van Smeerkees proberen te duiken.Het schijnt dat er in 1980/81 ook een 5-min.-durende tekenfilmserie met de naam Smeerkees bestond, dat ongeveer 1 keer in de 5 weken op woensdagmiddag in VARA-zendtijd op Ned. 1 vlak voor "De Film van Ome Willem" werd uitgezonden.Wat Kees van Kooten betreft: het lijkt me sterk dat hij destijds in VARA-zendtijd de verhaaltjes toentertijd voorlas, aangezien hij in die tijd tv-werk voor de VPRO deed. Werken voor twee omroepen was in die tijd niet gebruikelijk, maar het zou natuurlijk kunnen.Hij was wel de vertelstem was van hondje Towser, een tekenfilm uit 1985 uitgezonden door de VPRO, waarvan zijn vrouw Barbara van Kooten destijds nog wat boekjes heeft vertaald.
Gast
Kees van Kooten deed de stem van Towser, een andere hond.
Luc
Ik weet zeker dat ik deze serie al in het begin van de jaren 80 op tv gezien heb. Met inderdaad de stem van Kees van [email protected] 1980 was een eerdere serie gebaseerd op dezelfde boeken te zien, zie de aanvulling in de tekst.

Keek jij hier vroeger ook naar?

Police Academy

Police Academy (1991)

Omschrijving Amerikaanse tekenfilmserie over een groep agenten die net van de politieacademie… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

thumb nestkuiken1

Nestkuiken, Het (1985)

Omschrijving Duitse kinderserie over de jongste dochter van een doktersgezin die aan het begin van… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Winx Club

WinX Club (2005)

Omschrijving Italiaanse tekenfilmserie over de vijf vriendinnen Bloom, Stella, Layla, Musa, Flora… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven