thumb smurfen3 001De Belgische striptekenaar Peyo maakte begin jaren '50 voor het weekblad Robbedoes verhalen rond de page Johan en zijn schildknaap Pierewiet. De middeleeuwse strip was een succes, maar werd pas echt populair met 'De fluit met zes smurfen'. In dit verhaal uit 1958 waren de smurfen voor het eerst te zien. De kleine blauwe dwergen met hun eigen grappige taaltje bleken een groot succes, en Peyo kon niet anders dan hen een eigen strip geven. In de loop der jaren verschenen de Smurfen niet alleen in strips, maar ook als poppetjes, in de bioscoop (in 1976, 2011, 2013 en 2017), op grammofoonplaten en op talloze andere voorwerpen.

Een deel van het succes is ook te danken aan de Amerikaanse tekenfilms die begin jaren '80 op televisie komen. De eerste afleveringen zijn nog gebaseerd op de stripverhalen, maar als die op zijn worden er nieuwe avonturen bedacht. Meestal gaan die over de gemene tovenaar Gargamel en zijn kat Azrael die proberen de smurfen te vangen. Maar de smurfen, onder leiding van Grote Smurf, zijn hen telkens te slim af. Andere bekende smurfen zijn Smulsmurf, Brilsmurf, Potige smurf, Klungel en natuurlijk de Smurfin.
 
 

Gerelateerde artikelen


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 6 juli 2017

© Peyo/Hanna-Barbera Productions

1000 Resterende tekens


Sander
Ik ben op zoek naar de aflevering dat de smurfen bij een grot zijn met een chinese tovenaar. Hij zegt iets van 'de schat van pansinja'. Alleen schrijf je het anders. Iemand enig idee om welke afl dit gaat?
De Smurfenfan
Waarom hebben jullie hier alleen maar de afleveringen met de oude stemmen neergezet, en iet die met de nieuwe. Die zijn namelijk veel mooier...
Jeroen
Ik hoop wel dat op de DVD's de eerste seizoenen nog de oorspronkelijke intro hebben van Bill van Dijk en de intro met de vrouwelijke stem(weet even niet wie dat was.)Want volgens mij hadden de latere uitzendingen van die eerste seizoenen de nieuwe intro ( he kom mee naar smurfenland)gek regen. Die intro vond ik veel minder.

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Wordt televisie-vrienden met ons op Facebook

Zullen we Facebook vrienden worden? Klik dan hier...

Keek jij hier vroeger ook naar?

Patrik Pacard

Patrik Pacard (1988)

Actie en spionage zijn de belangrijkste onderdelen van deze Duitse serie. Hierin gaat de 16-jarige… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Black Beauty

Black Beauty (1979)

Omschrijving Amerikaanse jeugdserie over een zwarte hengst en zijn eigenaren; niet te verwarren met… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Bruine Beer in het Blauwe Huis

Bruine Beer in het Blauwe Huis (2000-2004)

Deze leerzame en aanstekelijke serie van de makers van de muppets is speciaal bedoeld voor peuters… Lees meer

 

Mobiel en tablet

WebApp voor Apple/Android/Windows

 

Contact

Via formulier
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven