Smurfen, De (1982-1989)

De SmurfenDe Belgische striptekenaar Peyo maakte begin jaren '50 voor het weekblad Robbedoes verhalen rond de page Johan en zijn schildknaap Pierewiet. De middeleeuwse strip was een succes, maar werd pas echt populair met 'De fluit met zes smurfen'. In dit verhaal uit 1958 waren de smurfen voor het eerst te zien. De kleine blauwe dwergen met hun eigen grappige taaltje bleken een groot succes, en Peyo kon niet anders dan hen een eigen strip geven. In de loop der jaren verschenen de Smurfen niet alleen in strips, maar ook als poppetjes, in de bioscoop (in 1976, 2011, 2013 en 2017), op grammofoonplaten en op talloze andere voorwerpen.

Een deel van het succes is ook te danken aan de Amerikaanse tekenfilms die begin jaren '80 op televisie komen. De eerste afleveringen zijn nog gebaseerd op de stripverhalen, maar als die op zijn worden er nieuwe avonturen bedacht. Meestal gaan die over de gemene tovenaar Gargamel en zijn kat Azrael die proberen de smurfen te vangen. Maar de smurfen, onder leiding van Grote Smurf, zijn hen telkens te slim af. Andere bekende smurfen zijn Smulsmurf, Brilsmurf, Potige smurf, Klungel en natuurlijk de Smurfin.
 
 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 6 juli 2017

© Peyo/Hanna-Barbera Productions

Tags: RTL 4, SBS6, VARA, Jaren 80, Jaren 90, Jaren 00, Kindernet, 1982, KinderNet 5

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

Sander
Ik ben op zoek naar de aflevering dat de smurfen bij een grot zijn met een chinese tovenaar. Hij zegt iets van 'de schat van pansinja'. Alleen schrijf je het anders. Iemand enig idee om welke afl dit gaat?
De Smurfenfan
Waarom hebben jullie hier alleen maar de afleveringen met de oude stemmen neergezet, en iet die met de nieuwe. Die zijn namelijk veel mooier...
Runaway Bay

Runaway Bay (1993)

Omschrijving Amerikaans-Franse jeugdserie over vijf kinderen die misdaden oplossen op het… Lees meer
Buurman Bolle

Buurman Bolle (1989)

Ergens op een pleintje woont buurman Bolle, een onhandige en soms kinderachtige man, al bedoelt hij… Lees meer
The Real Ghostbusters

Real Ghostbusters, The (1987-1990)

De film 'Ghostbusters' was in 1984 de bioscoophit van het jaar. Een vervolg kon dus niet… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven