Sommeltjes, DeSchrijfster Imme Dros, geboren op Texel, kende uit haar jeugd de volksverhalen over Sommeltjes, kleine kabouterachtige wezens die in het maanlicht zouden dansen op de Sommeltjesberg. Dit gegeven inspireerde haar echtgenoot Harrie Geelen tot een stripverhaal dat in 1977 en 1987 gepubliceerd werd in het tijdschrift Jippo. Ruim 20 jaar later volgde een televisieserie die hij schreef, regisseerde en waarvoor hij zo’n 6.000 tekeningen maakte. De productie, één van de laatste van de Toonder Studio’s waar hij toen werkzaam voor was, bestond uit een combinatie van animatie en poppen, zowel levensgroot als met de hand gespeeld.

Sommeltjes, DeEnkele kleine mensen speelden alle 17 Sommeltjes tegen een blauwe wand waar later de tekeningen aan toegevoegd werden. Dit vereiste een nauwkeurige voorbereiding. Vooraf werden alle camerastandpunten vastgesteld en was een geluidsband gemaakt waarop alle teksten waren ingesproken. De vloer was verdeeld in genummerde vlakken zodat de acteurs wisten waar ze moesten lopen. De wenkbrauwen op de pakken waren op afstand bestuurbaar om de juiste expressie op juiste moment te kunnen weergeven. Hoewel hij de Sommeltjes niet zelf had bedacht had Harrie Geelen wel een nieuwe wereld voor de kleine wezens gecreëerd.

Sommeltjes, DeDe Sommeltjesberg ligt ver van de bewoonde wereld in het Hoge Gras en daar wonen daar de Bergsommels, die vleugeltjes hebben maar niet kunnen vliegen. De Veldsommels hebben geen vleugels en wonen op het Verre Veld. Beide volkjes hebben regelmatig ruzie met elkaar. Veldsommels zullen nooit nalaten de Bergsommels te pesten en Bergsommels zijn altijd opnieuw beledigd. Bergsommel Stotijn is echter stiekem verliefd op Veldsommel Stoofje. Op de Sommeltjesberg wonen ook enkele dieren zoals Vonk de vuurvlieg en Lapje de vlinder terwijl in het water de snoek Smallegange en het visje Stekeltje rondzwemmen.

De Sommeltjes vinden regelmatig voorwerpen in het gras die mensen daar hebben verloren, zoals een potlood, een luciferdoosje en een transistorradio. De Sommeltjes weten niet wat mensen zijn en noemen ze Bonkerds. Snel de slak treedt op als mopperende verteller. In 2013 was de pop van de slak te zien op de tentoonstelling "Vogeltjesboom", met beeldend werk van Harrie Geelen.
 
 

Gerelateerde artikelen


Met dank aan Ted Kerkjes
Publicatiedatum: 7 september 2008
Laatste aanvulling: 5 februari 2018

© VPRO/Ketnet

1000 Resterende tekens


Donna Hofman
De Sommels was leuk om aan mee te werken en een ervaring rijker.
Jolene
Dit vond ik het allerstomste wat ze ooit bij Villa Achterwerk hebben uitgezonden.
Edwin Alofs
Beste Bram & Jos en meerdere liefhebbers van deze fantastische kinderserie.Het waren geen poppen die in ''De Sommeltjes" speelden maar kleine mensen. Er waren natuurlijk wel een paar handpoppen zoals Snel de Slak, Smallegange de Snoek, Vonk de Vuurvlieg & Stekeltje de Vis maar de rest waren voornamelijk gespeeld door kleine mensen. Hoe weet ik dat? Ik ben namelijk 1 van die kleine mensen die de hoofdrol had: Berg Sommel Stotijn en 104 draaidagen ook nog de rol van: Schriljoen, Karwangel & Stroef mocht doen. Mijn moeder die was Stoofje de veldsommel. En mijn stiefvader was Stroef. Ik weet niet of deze serie op dvd te verkrijgen is, wel weet ik dat het in het buitenland nog meer succes heb gehad dan hier in Nederland. Mocht ik ze op dvd vinden dan laat ik jullie dat wel via deze weg weten.Mvg,Edwin Alofs

Keek jij hier vroeger ook naar?

Madagascar

Madagascar (2005)

In de Central Park Zoo droomt de zebra Marty over het leven buiten de muren van de dierentuin. Zijn… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Er was eens... Amerika

Er was eens... Amerika (1992)

Na drie reeksen Er was eens..., over achtereenvolgens de geschiedenis van de mens, de toekomst van… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Wortel TV

Wortel TV (1999)

Omschrijving Nederlandse eductieve kinderserie met korte filmpjes waarbij kinderen het goede… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven