Sport in SteentjesDe Deense meubelmaker Ole Kirk Christiansen begon in 1932 met het maken van speelgoedblokjes. Hij bedacht hiervoor de naam lego, een samenvoeging van "leg" en "godt" (speel goed). De stapelbare blokjes werden steeds geavanceerder gemaakt, onder andere door het hout te vervangen door plastic. Aanvankelijk was het plastic speelgoed weinig populair, maar nadat in 1958 de huidige variant van de bouwsteen werd ontwikkeld met de noppen aan de bovenkant en de buisjes aan de onderzijde werd lego een wereldwijde rage. Voor zover bekend is de Australische Lindsay Fleay de eerste geweest die een film maakte waarin personages en decors uit lego bestaan.

Sport in SteentjesZij maakte haar 16 minuten durende amateurfilm The magic portal tussen 1985 en 1989 met behulp van de beeldje-voor-beeldje techniek. Één seconde bestaat gemiddeld uit 24 beeldjes wat deze animatievorm zeer tijdrovend maakt. Met de komst van goedkopere opnameapparatuur, en later ook het internet, zijn er door amateurs inmiddels zoveel legofilms gemaakt dat er de naam 'brickfilm' (steentjesfilm) voor is bedacht. Ook de LEGO Group zelf droeg letterlijk een steentje bij door in 1987 de Hongaarse animatiestudio Vianco een serie legofilmpjes te laten maken waarin op humoristische wijze een sport in beeld wordt gebracht onder de titel Sport LEGO.

Sport in SteentjesIeder filmpje duurt 5 minuten en vaak spelen dieren een belangrijke rol, zoals in de aflevering over gewichtheffen: de winnaar van het toernooi is een uit het circus ontsnapte gorilla. De reeks is in de loop der jaren onder verschillende titels uitgezonden, in Nederland onder de naam Sport in Steentjes. De LEGO Group heeft sindsdien diverse wedstrijden georganiseerd voor het maken van legofilms, waaronder een 'Star Wars' wedstrijd in samenwerking met LucasFilm. De eerste officiële lego-videoclip werd in 2002 gemaakt voor het nummer "Fell in love with a girl" van The White Stripes. Hierbij moet wel vermeld worden dat de meeste legosteentjes die in de clip te zien zijn uit de computer komen.
 
 


Met dank aan Dominic Bode
Laatste aanvulling: 19 juni 2014

© Vianco Studio Budapest/LEGO Group

1000 Resterende tekens


TAZ
ik hoop maar dat er een dvdtje met alle afleveringen erop een keertje uit komt.

Keek jij hier vroeger ook naar?

De Smurfen

Smurfen, De (1967)

Omschrijving Belgische tekenfilmserie naar de stripverhalen van Peyo over de Smurfen; niet te… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Het Huis Anubis - De Vijf en de toorn van Balor

Huis Anubis, Het - De Vijf en de toorn van Balor (2010)

Voorafgaand aan een nieuwe reeks afleveringen van Het huis Anubis en de Vijf van het Magische… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Opzoeknaar Yolanda

Opzoek naar Yolanda (1984)

Omschrijving Nederlandse jeugdserie over de fotograaf Rik Rollinga die, op zoek naar zijn verdwenen… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven