Sprookjes (2004-2008)

SprookjesEén van de doelstellingen van de Belgische omroep VRT is om het Europese culturele erfgoed te bewaren, en zo ontstond het plan om sprookjes van de gebroeders Grimm en Hans Christian Andersen te verfilmen. Regisseur Rudi Van den Bossche van het Vlaamse productiehuis Cine3 bleek al jaren hetzelfde voornemen te hebben. Samen met Efteling Media werden alle ideeën omgezet in een 13-delige televisieserie. Voor de titel werd gedacht aan onder andere Er was eens, Gans anders en Rinkel tinkel sprookjeswinkel, maar uiteindelijk werd gekozen voor Sprookjes, een magische naam die het best de inhoud weergeeft.

SprookjesOmdat er geen beter decor denkbaar was dan de Efteling zelf werd gekozen voor sprookjes die in het sprookjesbos in Kaatsheuvel te zien zijn. Alle sprookjes worden verteld door de befaamde Belgische acteur Jan Decleir vanuit een groot kasteel. Dit is de enige locatie die niet in de Efteling terug te vinden is. Iedere aflevering begint met blik op één van de torens waarvan het gebrandschilderde raam een voorwerp laat zien dat met het sprookje te maken heeft. Naast klassieke sprookjes die iedereen kent zoals 'Roodkapje', 'Sneeuwwitje' en 'Hans en Grietje' zijn ook minder bekende verhalen te zien, waaronder 'De tuinman en de fakir' en 'De Chinese nachtegaal'.

SprookjesIn aankleding en muziek is eveneens getracht zich dicht mogelijk bij de nostalgische stijl van de Efteling te blijven. Zo is de begintune dezelfde muziek die uit de paddestoelen in het Sprookjesbos klinkt, een klassieke compositie van Christian Pezold. Nadat in 2004 de eerste afleveringen op de Vlaamse en later ook op de Nederlandse televisie waren uitgezonden kreeg de serie al snel een vervolg met nog eens 7 delen. Anders dan in de eerste reeks werden er nu ook sprookjes verfilmd die niet in het Sprookjesbos terug te vinden zijn. Omdat het sprookjespark zoveel verschillende locaties heeft konden deze ook in het decor van de Efteling worden opgenomen.

Wie goed oplet herkent in bijvoorbeeld 'De rattenvanger van Hamelen' het Anton Pieckplein en het Spookslot. In 2008 volgde een derde reeks met 6 nieuwe delen waaronder 'De magische klok', het sprookje dat speciaal voor De Efteling werd geschreven.

 


Laatste aanvulling: 5 mei 2013

© KetNet/Cine3/Efteling Media

Tags: KRO, Jaren 00, Jaren 10, RTL 8, 2004, Ketnet

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

pietje
Wie heeft de nieuwe sprookjesserie voor mij?Het gaat dan om:Magisch klokDe keizer met de ezelsorenAlibab aOf waar kan ik deze bekijken?
...
eey ik had een vraagje ; kunnen we deze afleveringen hetbekijken denku bij voorbaat alvast bedankt voor een reactie

Meer televisie-sentiment

Knofje

Knofje (2002)

Omschrijving Nederlandse kinderserie over de belevenissen van het viereneenhalf jaar oude meisje… Lees meer
Bas Boterbloem

Bas Boterbloem (1960-1961)

Naast Swiebertje was er in de beginjaren van de televisie nog een zwerver op het scherm te zien,… Lees meer
Billy the Cat

Billy the Cat (1997-1998)

Billy is een kwajongen van tien jaar oud die er van houdt om katten en andere dieren te pesten. Als… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven