SprookjesEén van de doelstellingen van de Belgische omroep VRT is om het Europese culturele erfgoed te bewaren, en zo ontstond het plan om sprookjes van de gebroeders Grimm en Hans Christian Andersen te verfilmen. Regisseur Rudi Van den Bossche van het Vlaamse productiehuis Cine3 bleek al jaren hetzelfde voornemen te hebben. Samen met Efteling Media werden alle ideeën omgezet in een 13-delige televisieserie. Voor de titel werd gedacht aan onder andere Er was eens, Gans anders en Rinkel tinkel sprookjeswinkel, maar uiteindelijk werd gekozen voor Sprookjes, een magische naam die het best de inhoud weergeeft.

SprookjesOmdat er geen beter decor denkbaar was dan de Efteling zelf werd gekozen voor sprookjes die in het sprookjesbos in Kaatsheuvel te zien zijn. Alle sprookjes worden verteld door de befaamde Belgische acteur Jan Decleir vanuit een groot kasteel. Dit is de enige locatie die niet in de Efteling terug te vinden is. Iedere aflevering begint met blik op één van de torens waarvan het gebrandschilderde raam een voorwerp laat zien dat met het sprookje te maken heeft. Naast klassieke sprookjes die iedereen kent zoals 'Roodkapje', 'Sneeuwwitje' en 'Hans en Grietje' zijn ook minder bekende verhalen te zien, waaronder 'De tuinman en de fakir' en 'De Chinese nachtegaal'.

SprookjesIn aankleding en muziek is eveneens getracht zich dicht mogelijk bij de nostalgische stijl van de Efteling te blijven. Zo is de begintune dezelfde muziek die uit de paddestoelen in het Sprookjesbos klinkt, een klassieke compositie van Christian Pezold. Nadat in 2004 de eerste afleveringen op de Vlaamse en later ook op de Nederlandse televisie waren uitgezonden kreeg de serie al snel een vervolg met nog eens 7 delen. Anders dan in de eerste reeks werden er nu ook sprookjes verfilmd die niet in het Sprookjesbos terug te vinden zijn. Omdat het sprookjespark zoveel verschillende locaties heeft konden deze ook in het decor van de Efteling worden opgenomen.

Wie goed oplet herkent in bijvoorbeeld 'De rattenvanger van Hamelen' het Anton Pieckplein en het Spookslot. In 2008 volgde een derde reeks met 6 nieuwe delen waaronder 'De magische klok', het sprookje dat speciaal voor De Efteling werd geschreven.

 

Gerelateerde artikelen


Laatste aanvulling: 5 mei 2013

© KetNet/Cine3/Efteling Media

1000 Resterende tekens


pietje
Wie heeft de nieuwe sprookjesserie voor mij?Het gaat dan om:Magisch klokDe keizer met de ezelsorenAlibab aOf waar kan ik deze bekijken?
...
eey ik had een vraagje ; kunnen we deze afleveringen hetbekijken denku bij voorbaat alvast bedankt voor een reactie
martha
Kan het kloppen dat er pas geleden nog nieuwe afleveringen op Kernet te zien zijn geweest?

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Wordt televisie-vrienden met ons op Facebook

Zullen we Facebook vrienden worden? Klik dan hier...

Keek jij hier vroeger ook naar?

Bright Sparks

Bright Sparks (1990)

Omschrijving Australische tekenfilmserie met een educatief karakter, waarbij tekenfilmfiguren… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Madagascar

Madagascar (2005)

In de Central Park Zoo droomt de zebra Marty over het leven buiten de muren van de dierentuin. Zijn… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Frankensteins Tante

Frankensteins Tante (1990)

Net als hij bezig is de laatste hand te leggen aan Albert, het door hemzelf gecreëerde monster,… Lees meer

 

Mobiel en tablet

WebApp voor Apple/Android/Windows

 

Contact

Via formulier
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven