Sprookjestheater (1987-1988)

SprookjestheaterActrice Shelley Duvall is bij het grote publiek vooral bekend door haar rollen als echtgenote van Jack Nicholson in 'The shining' en Olijfje in 'Popeye'. In de jaren '80 was ze voornamelijk actief als producent van kinderprogramma's, waarvan Faerie Tale Theatre, oftewel Sprookjestheater, de bekendste is. Dankzij haar connecties met de filmwereld wist Shelley grote namen te strikken voor de verfilming van bekende en minder bekende sprookjes uit de hele wereld. Zo speelde Robin Williams in de eerste aflevering de titelrol in 'De kikkerprins', was Joan Collins de heks uit 'Hans en Grietje' en had Susan Sarandon de vrouwelijke hoofdrol in 'Beauty and the beast'.

SprookjestheaterOpvallend was ook de rol van Mick Jagger, die vrijwel onherkenbaar de keizer speelde in 'De Chinese nachtegaal'. Iedere aflevering werd door Shelley Duvall zelf ingeleid, en ook trad ze een paar maal op als vertelster en speelde ze onder andere de moeder van Sneeuwwitje en de molenaarsdochter uit Repelsteeltje. Ook achter de camera waren grote namen te vinden, onder de gastregisseurs bevinden zich Francis Ford Coppola, Roger Vadim en Tim Burton. Er werd veel zorg besteed aan de aankleding en decors, wat de productie erg duur maakte. In de vijf jaar dat de serie liep werden er soms maar een paar afleveringen per jaar gemaakt.

In Nederland was Sprookjestheater te zien op zondagmorgen en op woensdagmiddag in Villa Achterwerk. Shelley Duvall maakte later nog de series Tall tales and legends, over historische en legendarische Amerikanen, en Bedtime stories, een tekenfilmserie waarin bekende Amerikanen verhalen voorlezen. Deze reeksen zijn in Nederland nooit uitgezonden, waarschijnlijk omdat de verhalen hier nauwelijks bekend zijn. Overigens heeft deze serie niets te maken met het Belgische Sprookjestheater van de BRT.
 
 


Laatste aanvulling: 25 februari 2014

© Platypus Productions

Tags: RTL 4, VPRO, 1987, Jaren 80, Jaren 90

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

Ferry
Jaartal klopt niet, deze serie is al in 1979 begonnen.cry@FerryVolgens de Internet Movie Database (http://us.imdb.com/title/tt0199214/) is deze serie in Amerika in 1982 van start gegaan, dan kan deze toch niet in 1979 al in Nederland te zien zijn geweest?
Shayndel
Dit moet zeker weet op de tv komen. Het zijn echt mooie sprookjes voor jong en oud en wat de kinderen van nu hoogwaarschijnl ijk ook wel leuk vind om eens te zien. :-)

Meer televisie-sentiment

Hello Kitty's Paradijs

Hello Kitty's Paradijs (2001)

Omschrijving Japanse tekenfilmserie over het poesje Kitty die de leider is van een vriendenclubje… Lees meer
De Transilvaanse Enge Dierenwinkel

Transilvaanse Enge Dierenwinkel, De (1997)

Omschrijving Frans-Britse tekenfilmserie over dr. Brakbek, eigenaar van een dierenwinkel in een… Lees meer
De Hopeloze Heks

Hopeloze Heks, De (2002-2006)

Op de Kakelacademie, waar enkel heksen uit heksengeslachten worden toegelaten, krijgen meisjes les… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven