thumb sprookjestheater9Actrice Shelley Duvall is bij het grote publiek vooral bekend door haar rollen als echtgenote van Jack Nicholson in 'The shining' en Olijfje in 'Popeye'. In de jaren '80 was ze voornamelijk actief als producent van kinderprogramma's, waarvan Faerie Tale Theatre, oftewel Sprookjestheater, de bekendste is. Dankzij haar connecties met de filmwereld wist Shelley grote namen te strikken voor de verfilming van bekende en minder bekende sprookjes uit de hele wereld. Zo speelde Robin Williams in de eerste aflevering de titelrol in 'De kikkerprins', was Joan Collins de heks uit 'Hans en Grietje' en had Susan Sarandon de vrouwelijke hoofdrol in 'Beauty and the beast'.

thumb sprookjestheater1Opvallend was ook de rol van Mick Jagger, die vrijwel onherkenbaar de keizer speelde in 'De Chinese nachtegaal'. Iedere aflevering werd door Shelley Duvall zelf ingeleid, en ook trad ze een paar maal op als vertelster en speelde ze onder andere de moeder van Sneeuwwitje en de molenaarsdochter uit Repelsteeltje. Ook achter de camera waren grote namen te vinden, onder de gastregisseurs bevinden zich Francis Ford Coppola, Roger Vadim en Tim Burton. Er werd veel zorg besteed aan de aankleding en decors, wat de productie erg duur maakte. In de vijf jaar dat de serie liep werden er soms maar een paar afleveringen per jaar gemaakt.

In Nederland was Sprookjestheater te zien op zondagmorgen en op woensdagmiddag in Villa Achterwerk. Shelley Duvall maakte later nog de series Tall tales and legends, over historische en legendarische Amerikanen, en Bedtime stories, een tekenfilmserie waarin bekende Amerikanen verhalen voorlezen. Deze reeksen zijn in Nederland nooit uitgezonden, waarschijnlijk omdat de verhalen hier nauwelijks bekend zijn. Overigens heeft deze serie niets te maken met het Belgische Sprookjestheater van de BRT.
 
 

Gerelateerde artikelen

 


Laatste aanvulling: 25 februari 2014

© Platypus Productions

1000 Resterende tekens


Ferry
Jaartal klopt niet, deze serie is al in 1979 begonnen.cry@FerryVolgens de Internet Movie Database (http://us.imdb.com/title/tt0199214/) is deze serie in Amerika in 1982 van start gegaan, dan kan deze toch niet in 1979 al in Nederland te zien zijn geweest?
Shayndel
Dit moet zeker weet op de tv komen. Het zijn echt mooie sprookjes voor jong en oud en wat de kinderen van nu hoogwaarschijnl ijk ook wel leuk vind om eens te zien. :-)
Silvia
Ik herinner me deze serie! Zo Gaaf. Het straalt en sprookjes-achtige sfeer uit. Vooral \'De stukgedanste schoentjes\' vond ik mooie muziek hebben

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Wordt televisie-vrienden met ons op Facebook

Zullen we Facebook vrienden worden? Klik dan hier...

Keek jij hier vroeger ook naar?

Kleine Koos

Kleine Koos (1986)

Omschrijving Nederlandse kinderserie waarin het meisje Koos in haar dromen de wereld van de… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Anna, Ciro & Co.

Anna, Ciro & Co. (1983)

Omschrijving Italiaanse jeugdserie over de belevenissen van drie vrienden: Anna, Ciro en Francesco. Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

De Familie Partridge

Familie Partridge, De (1972)

Omschrijving Amerikaanse jeugdserie over een moeder die met haar vijf kinderen een popgroep begint… Lees meer

 

Mobiel en tablet

WebApp voor Apple/Android/Windows

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven