Staaltje de Locomotief (1979-1980)

Staaltje de LocomotiefEind jaren '50 zond de BBC Ivor the Engine voor het eerst uit. Deze kleuterserie gaat over een stoomlocomotief die samen met zijn machinist door Wales rijdt en daar van alles meemaakt, zoals de komst van een circus maar ook van kleine draakjes die zich graag verstoppen in het vuur van de stoomketel. De serie werd enkele keren aangevuld met nieuwe reeksen, tot er in totaal 32 afleveringen waren. Tot 1968 werden de belevenissen van het eigenzinnige locomotiefje ook regelmatig herhaald. Midden jaren '70 werd de serie nieuw leven ingeblazen: de zwart-wit afleveringen werden opnieuw gemaakt maar nu in kleur en terugbracht van 10 naar 5 minuten.

Staaltje de LocomotiefOok werden er enkele nieuwe deeltjes gemaakt. De animatietechniek bleef dezelfde, uit papier geknipte figuren die op een achtergrond worden gelegd. Alle figuurtjes hebben verschillende gezichtsuitdrukkingen. Per seconde werden 25 beeldjes één voor één gemaakt, ruim 7500 voor één aflevering. Dit werk werd door slechts één persoon gedaan, Oliver Postgate, die tevens de teksten (her)schreef en insprak. Tot in de jaren '80 herhaalde de BBC de serie af en toe, onder andere als het tennistoernooi van Wimbledon door regenval stil lag. In Nederland kreeg de locomotief de naam Staaltje en was met machinist Jansen bij de NCRV te zien.
 
 


Laatste aanvulling: 25 februari 2014

© Smallfilms

Tags: NCRV, Jaren 80, 1979, Jaren 70

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

Ineke R.
Ach, Staaltje was zo leuk! Mijn zoontje van drie (nu bijna 35)vond dat ook. Hij kon het geluid van Staaltje precies nadoen. Mag van mij weer zo herhaald worden, leuk voor mijn kleinzoon.
Aarnoud
Sjees! Ivor!! Het is mijn oudste herinnering aan TV; ik moet in de eerste van de kleuterschool hebben gezeten, 1963 dus, bij mijn moeder achterop de fiets en dan snel naar huis om het nog te halen. We hadden net TV, een van de eersten in de straat.De beelden op deze site zeggen me niks, daar is het toch te lang voor geleden...

Meer televisie-sentiment

Michaela

Michaela (1983)

Omschrijving Roemeense tekenfilmserie over een meisje dat met haar hondje avonturen beleeft in de… Lees meer
C.O.P.S.

C.O.P.S. (1990)

Omschrijving Amerikaanse tekenfilmserie over een speciale eenheid agenten, elk met een eigen… Lees meer
Legende van Tarzan

Legende van Tarzan (2002)

Het bekende verhaal van Tarzan was het onderwerp van de 37ste Disney Classic. De serie die hierop… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven