thumb swiebertje1De vrolijke vagebond Swiebertje was voor het eerst te zien in twee televisiespelen in 1955, die rechtstreeks werden uitgezonden. Vanaf 1961 waren de komische belevenissen van de zwerver uit Ouder-Amstel als zelfstandige serie te zien. Met jaarlijks nieuwe afleveringen zou de reeks uitgroeien tot één van de best bekeken en meest geliefde series van de Nederlandse televisie. Swiebertje had het regelmatig aan de stok met veldwachter Bromsnor, maar kon het goed vinden met Saartje, de huishoudster van de burgemeester. Bij haar kon hij altijd terecht voor een vers "kopjen" koffie met boterkoek. In de loop der jaren deden diverse personages hun intrede, meestal voor korte duur.

thumb swiebertje19Malle Pietje zou, samen met zijn kaketoe Sjako, tot het einde van de serie blijven. Deze pandjesbaas werd de beste vriend van Swiebertje, en hielp hem regelmatig uit de handen van Bromsnor te blijven. Bromsnor, Saartje en de burgemeester werden door verschillende acteurs gespeeld, maar Joop Doderer speelde Swiebertje twintig jaar lang. Hierdoor kreeg hij last van wat bekend zou worden als het 'Swiebertje-effect', het vereenzelvigen van een acteur met zijn rol. Na meer dan 100 afleveringen vond Joop Doderer het mooi geweest, en vertrok Swiebertje naar Canada. Bij het afscheid was Saartje niet de enige die een traan moest laten.

thumb swiebertje2De serie werd op 22 oktober 2001 bekroond met de Signaalprijs voor het beste programma uit de Nederlandse televisiegeschiedenis. Tijdens de uitreiking van de Televizierring nam Joop Doderer, inmiddels 80 jaar maar nog altijd actief, de prijs in ontvangst. Vier jaar later, op 22 september 2005, overleed hij in zijn woonplaats Roelofarendsveen.
Op zijn graf op de Amsterdamse begraafplaats Zorgvlied staat een borstbeeld van hem als Swiebertje. Dit is een replica, het originele beeld van Swiebertje staat bij het stadhuis van Oudewater, het Utrechtse stadje waar veel buitenopnamen voor de serie werden gemaakt.
 
 

Gerelateerde artikelen


Met dank aan Piet Derks voor de afbeeldingen van de ansichtkaarten en twee LP's
Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 22 maart 2015

© ® NCRV/Erven Uit den Bogaard

1000 Resterende tekens


Gerrit Gerrits
Ik ben geboren in 1955, en toen later een buurvrouw bij mij in de straat de eerste was die een z/w tv had, mochten alle kinderen daar op de woensdag middag (dacht ik) daar naar Swiebertje komen kijken.En nu ik inmiddels al 61 jaar ben, kijk ik nog regelmatig naar de filmpjes van "onze" Zwiepjen!
Marc van Diessen
Er is een onjuiste naam vermeld in het bestand van gastrollen, namelijk bij Filibert Deuterhops, daar is vermeld dat de acteur Gregg Palmer is, dit is niet juist. De juiste naam moet zijn Greg Palmer (Burgernaam Donald van der Maaten)@Marc van DiessenDank voor je oplettendheid, de naam is inmiddels aangepast.
F.Bernet
Toen de serie begon,was ik 2 maanden oud.Toen Joop Doderer stopte was ik 20 jaar.Dus mijn hele kindertijd en pubertijd heb ik kunnen genieten van de avonturen van deze zwerver met al zijn gekke fratsen.Een van de leukste afleveringen werd uitgezonden op zaterdag 6 december 1969,toen Swiebertje te maken kreeg met een oplichter,genaa md meneer Vijgeboom.Die had6550 gulden buitgemaakt en achter gehouden,terwij l die van de boer waren,bij wie Swiebertje in dienst was.Nadat Swiebertje een aantal vazen had stukgegooid,bon d Vijgeboom snel in.

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Wordt televisie-vrienden met ons op Facebook

Zullen we Facebook vrienden worden? Klik dan hier...

Keek jij hier vroeger ook naar?

Fifi en haar Bloemenvriendjes

Fifi en haar Bloemenvriendjes (2006-2010)

Keith Chapman leerde het televisievak bij de Muppet Show. Na vele karakters bedacht te hebben voor… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Hals over Kop

Hals over Kop (1988)

Omschrijving Duitse komische kinderserie waarin kinderen heel wat te stellen hebben met hun ouders,… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Knight Rider

Knight Rider (1984-1987)

Net als bij De Dukes uit Hazzard was de ster van deze serie niet een acteur maar een auto, in dit… Lees meer