TelekidsTien jaar lang is het programma Telekids de reden geweest dat veel ouders op zaterdag rustig konden uitslapen omdat de kinderen beneden aan de buis gekluisterd zaten. Op 2 oktober 1989 om 18:00 uur precies ging Nederlands eerste commerciële tv-station, toen nog RTL Veronique geheten, de lucht in. 25 minuten later werd het eerste programma Telekids uitgezonden. Het kinderprogramma bestond in de beginjaren uit een reeks korte tekenfilms die door presentatrice Irene Moors aan elkaar gepraat werden. In 1993 onderging het programma een metamorfose: Carlo Boszhard werd aan de presentatie toegevoegd, wat de uitstraling van het programma ten goede kwam.

thumb telekids17Alleen van 7 tot en met 9 uur werden nu nog tekenfilms uitgezonden. De tijd van 9 tot 12 werd ingeruimd voor eigen creaties zoals de 'Megablubber Powerrace', 'Giechel en Goochel', 'Spotlight', 'Meidengeheimen', 'Ditjes en Datjes' en 'Quizline'. Het meest populaire onderdeel was Pittige Tijden. Naar deze persiflage op de soap Goede Tijden, Slechte Tijden mochten ook veel volwassenen graag kijken. Op zaterdag 2 oktober 1999, exact 10 jaar na de eerste uitzending, kwam er aan de razend populaire show met het duo Carlo en Irene echter een einde. Met een marathonuitzending van 8 uur bliezen zij het kaarsje uit.

thumb telekids34Peter Jan Rens werd gevraagd de presentatie over te nemen, samen met Annemieke Hoogendijk en Hans van der Laarse. Zij hadden al samengewerkt in De Grote Meneer Kaktus Show, en waren opnieuw te zien als meneer Kaktus, mevrouw Stemband en Kweetniet. Naast dit programmaonderdeel werden een aantal nieuwe items bedacht als 'Skaktusmuziek', 'Kikker in je bil', 'Het hoofdgerecht', 'Claude & Claude', 'Optreden populaire artiest of band' en 'Oud, vet en lelijk'. Voor de vaste kijkers van Telekids was het wennen aan alle nieuwe gezichten. Het Kaktustrio realiseerde zich dit maar had er alle vertrouwen in.

Door een beleidsverandering bij RTL4 werd Telekids in deze nieuwe vorm slechts een paar maanden uitgezonden, en in maart 2000 viel definitief het doek voor het populaire kinderprogramma. Sinds 18 oktober 2010 zendt RTL8 in de ochtend- en middaguren een aantal kinderprogramma's uit onder de naam Telekids, gericht op de jongste kijkers.
 
 

Gerelateerde artikelen


Bijdrage: Willem Bas
Laatste aanvulling: 27 augustus 2013

© RTL4/Endemol Productions BV

1000 Resterende tekens


rico Alberts
ik keek vroeger naar tele kids ik ben nu 13 jaar
Sanjay
Op 4 Oktober komt telekids terug op tv op RTL8.:-)
mar
rip calo en irine .ik hoop dat jullie weer beginenanders wort heel ned gek aaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaa aaweg met nick weg met nick

Keek jij hier vroeger ook naar?

Verhalen van de Zwarte Kraai

Verhalen van de Zwarte Kraai (1985)

Omschrijving Nederlandse kinderserie waarin griezelige sprookjes uit de hele wereld worden verteld. Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Anton

Anton (2001)

Omschrijving Nederlandse, woordenloze tekenfilmserie over een 7-jarige jongen en zijn houten… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

De Boze Bevers

Boze Bevers, De (2000)

Omschrijving Amerikaanse tekenfilmserie over de temperamentvolle bevers Boris en Benno die niet… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven