thumb thunderbirds1Het echtpaar Gerry en Sylvia Anderson begon eind jaren '50 met het maken van marionettenfilms, een techniek die ze steeds verder verfijnden en de naam super-marionation kreeg. Het bekendste voorbeeld hiervan is de sciencefiction-reeks Thunderbirds. De 50 centimeter hoge poppen die in deze serie te zien zijn werden niet alleen bediend via draden, maar ook elektronisch, bijvoorbeeld de ogen. Het verhaal begint in het jaar 2026. Voormalig astronaut Jeff Tracy begint samen met zijn vijf zonen de geheime reddingsorganisatie International Rescue. De familie Tracy heeft een eigen eiland in de Stille Oceaan van waaruit alle operaties worden gecoördineerd.

thumb thunderbirds13Ze krijgen hierbij hulp van Brains, een verstrooide geleerde die de vijf Thunderbirds heeft ontworpen. Samen met zijn assistente Tin-Tin zorgt hij voor het onderhoud. De Thunderbirds zijn supermoderne reddingstoestellen, die elk bestuurd wordt door één van de zonen. De Britse agente Lady Penelope maakt ook deel uit van de organisatie. Zij woont met haar butler Parker in een groot buitenhuis net buiten Londen en verplaatst zich bij voorkeur met haar roze Rolls Royce. De Thunderbirds komen in actie bij natuurrampen en ongelukken, maar ook bij sabotage door hun meeste gevreesde tegenstander The Hood.

thumb thunderbirds12In Nederland werd de serie nagesynchroniseerd door leden van de hoorspelkern, maar na 12 afleveringen ging men over op de originele Britse versie. Alle afleveringen waren in kleur opgenomen, maar de eerste jaren waren de uitzendingen in Nederland nog in zwart-wit. Voor een kleurrijke serie als Thunderbirds was dit een gemis, maar in de week van 25 tot en met 29 september 1967 werd de kleurentelevisie in Nederland geïntroduceerd op de Firato, een beurs voor audio- en videoapparatuur in Amsterdam. Speciaal hiervoor werd de aflevering "Path of destruction" dagelijks tussen 10.00 en 17.00 uur uitgezonden.

Ook waren er afleveringen uit series als Bonanza en Voyage to the bottom of the sea te zien zodat standhouders konden demonstreren hoe mooi en bijzonder kleurentelevisie was. Na een weinig succesvolle speelfilm met echte acteurs in 2004 is op 17 januari 2016 bij [email protected] een geheel nieuwe reeks van start gegaan, Thunderbirds are go. Hierin worden computeranimatie en bestaande decors met elkaar gecombineerd, de touwtjes van de marionetten zijn echter verdwenen.
 
 

Gerelateerde artikelen


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 6 januari 2017

© Gerry Anderson Productions/Bridge Entertainment Group

1000 Resterende tekens


ReneR
En er komt een remake van de Thunderbirds, ook als serie, april 2015.
P.
Afleveringen 27 tm. 32 vormen het tweede seizoen. De aflevering Lord Parker's 'oliday is dus van seizoen 2. "Production on both Thunderbirds Are Go and the second series of Thunderbirds began at the Century 21 Studios in Slough in February 1966. Het is dus absoluut onmogelijk dat Lord Parker's 'oliday al op 29 januari 1966 is uitgezonden.Bron: Fanderson, de officiele fanclub van Gerry [email protected] titels zijn weer teruggezet. "De zonnespiegel" is een letterlijke vertaling van "Sun probe", dit is bij meer afleveringen het geval. De uitzending van 20-10-1967 vond ik een krant terug onder de naam "De zonsopgang", gezien het verhaal moet dit "Lord Parker's 'oliday" zijn.
P.
P. zei:
Vreemd dat de episode Sun Probe "De zonnespiegel" heet, terwijl de episode Lord Parker's 'oliday, waar een enorme zonnespiegel in voorkomt, "Gevaarlijke koers" heet. Hier zijn duidelijk twee titels [email protected] voor de attendering, de fout is inmiddels hersteld.
In zoverre: de Engelse en Nederlandse titels horen nu weer bij elkaar. Maar of "De Zonnespiegel" echt op 29-01-1966 door de AVRO is uitgezonden? Ik waag het te betwijfelen. In dat geval waren ze de Britse zenders maar liefst 9 maanden vooruit. Het lijkt mij veel waarschijnlijke r dat op die dag de aflevering Sun Probe/Gevaarlijke koers is uitgezonden! Misschien de moeite waard om nog eens de bronnen te raadplegen.

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Wordt televisie-vrienden met ons op Facebook

Zullen we Facebook vrienden worden? Klik dan hier...

Keek jij hier vroeger ook naar?

Cococinel

Cococinel (1998)

Omschrijving Frans-Belgische tekenfilmserie over een lieveheersbeestje dat een magisch klavertje… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

My Two Dads

My Two Dads (1992)

Omschrijving Amerikaanse comedy over Nicole, een tienermeisje dat na de dood van haar moeder gaat… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

LifLafLab

LifLafLab (1990)

Omschrijving Nederlandse kinderkookcursus met professor Liflaf, die ondanks veel tegenslag toch… Lees meer