Thunderbirds (1965-1968)

ThunderbirdsHet echtpaar Gerry en Sylvia Anderson begon eind jaren '50 met het maken van marionettenfilms, een techniek die ze steeds verder verfijnden en de naam super-marionation kreeg. Het bekendste voorbeeld hiervan is de sciencefiction-reeks Thunderbirds. De 50 centimeter hoge poppen die in deze serie te zien zijn werden niet alleen bediend via draden, maar ook elektronisch, bijvoorbeeld de ogen. Het verhaal begint in het jaar 2026. Voormalig astronaut Jeff Tracy begint samen met zijn vijf zonen de geheime reddingsorganisatie International Rescue. De familie Tracy heeft een eigen eiland in de Stille Oceaan van waaruit alle operaties worden gecoördineerd.

ThunderbirdsZe krijgen hierbij hulp van Brains, een verstrooide geleerde die de vijf Thunderbirds heeft ontworpen. Samen met zijn assistente Tin-Tin zorgt hij voor het onderhoud. De Thunderbirds zijn supermoderne reddingstoestellen, die elk bestuurd wordt door één van de zonen. De Britse agente Lady Penelope maakt ook deel uit van de organisatie. Zij woont met haar butler Parker in een groot buitenhuis net buiten Londen en verplaatst zich bij voorkeur met haar roze Rolls Royce. De Thunderbirds komen in actie bij natuurrampen en ongelukken, maar ook bij sabotage door hun meeste gevreesde tegenstander The Hood.

ThunderbirdsIn Nederland werd de serie nagesynchroniseerd door leden van de hoorspelkern, maar na 12 afleveringen ging men over op de originele Britse versie. Alle afleveringen waren in kleur opgenomen, maar de eerste jaren waren de uitzendingen in Nederland nog in zwart-wit. Voor een kleurrijke serie als Thunderbirds was dit een gemis, maar in de week van 25 tot en met 29 september 1967 werd de kleurentelevisie in Nederland geïntroduceerd op de Firato, een beurs voor audio- en videoapparatuur in Amsterdam. Speciaal hiervoor werd de aflevering "Path of destruction" dagelijks tussen 10.00 en 17.00 uur uitgezonden.

Ook waren er afleveringen uit series als Bonanza en Voyage to the bottom of the sea te zien zodat standhouders konden demonstreren hoe mooi en bijzonder kleurentelevisie was. Na een weinig succesvolle speelfilm met echte acteurs in 2004 is op 17 januari 2016 bij Z@pp een geheel nieuwe reeks van start gegaan, Thunderbirds are go. Hierin worden computeranimatie en bestaande decors met elkaar gecombineerd, de touwtjes van de marionetten zijn echter verdwenen.
 
 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 6 januari 2017

© Gerry Anderson Productions/Bridge Entertainment Group

 

Tags: AVRO, Net5, Jaren 80, Jaren 90, Jaren 00, Jaren 70, 1965, Jaren 60, Fox Kids, Europa TV

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

ReneR
En er komt een remake van de Thunderbirds, ook als serie, april 2015.
P.
Afleveringen 27 tm. 32 vormen het tweede seizoen. De aflevering Lord Parker's 'oliday is dus van seizoen 2. "Production on both Thunderbirds Are Go and the second series of Thunderbirds began at the Century 21 Studios in Slough in February 1966. Het is dus absoluut onmogelijk dat Lord Parker's 'oliday al op 29 januari 1966 is uitgezonden.Bron: Fanderson, de officiele fanclub van Gerry Anderson.@P.De titels zijn weer teruggezet. "De zonnespiegel" is een letterlijke vertaling van "Sun probe", dit is bij meer afleveringen het geval. De uitzending van 20-10-1967 vond ik een krant terug onder de naam "De zonsopgang", gezien het verhaal moet dit "Lord Parker's 'oliday" zijn.

Meer televisie-sentiment

Mijn andere ik

Mijn andere ik (1990)

Andrew Clements is een gewone jongen die het liefst stripboeken over superhelden leest. Zijn… Lees meer
Cyrano de Bergerac

Cyrano de Bergerac (1983)

Omschrijving Amerikaanse tekenfilm over een aanvoerder van het Franse leger die aan Roxane niet… Lees meer
Verborgen verhalen

Verborgen verhalen (2009)

Omschrijving Nederlandse jeugdserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen en een spreuk uit de… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven