Tik TakBegin jaren 80 wilde de Belgische publieke zender BRT (thans VRT) een nieuw programma opzetten, geheel gewijd aan de allerkleinste kijkers van vier jaar en jonger. Hoe eenvoudig dit moge klinken, het heeft de programmamakers de nodige hoofdbrekens en kopzorgen gekost en concrete plannen kwamen maar niet uit de bus. Er ontstonden zelfs heftige discussies, want moesten zulke jonge kinderen wel voor de beeldbuis zitten? Totdat Mil Lenssens op een goede dag via zijn kleindochter ontdekte dat kinderen een grote interesse bleken te hebben voor de lottotrekking vanwege het steeds herhalen van dezelfde bewegingen.

Tik TakDe draaiende ballen met uiteenlopende kleuren die onder begeleiding van muziek in hetzelfde ritme telkens uit de draaiende bol tevoorschijn kwamen, brachten Lenssens op het idee van Tik Tak. Samen met zijn collega Clien de Vuyst werden de verschillende onderdelen van het programma in kaart gebracht en in 1981 begon men met de productie van 30 afleveringen. In 1991 kwam deze tot een einde toen er in totaal 366 afleveringen waren gemaakt: één voor iedere dag van het jaar, plus een extra aflevering voor de schrikkeljaren. De eenvoudige en repetitieve opzet bleek een schot in de roos.

Tik TakIedere dag weer vergaapten duizenden peuters zich aan de bewegende patronen en de eenvoudige cartoons. Elke aflevering begon met de schapen die bij de ondergang van de zon op een plateautje ronddraaiden, en eindigde met een schaduwfiguur die op een opengeslagen boek allerlei dingen beleefde. Het succes van Tik Tak ontging ook het buitenland niet. Binnen de kortste keren was het Belgische peuterprogramma ook in 27 andere landen te zien, waaronder Nederland, de Verenigde Staten, Australië en Israël. Tik Tak is dan ook het grootste exportproduct dat de Vlaamse televisie ooit heeft gekend.

 
 


Bijdrage: Willem Bas
Publicatiedatum: 4 februari 2005
Laatste aanvulling: 18 november 2017

© BRT

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

Boukje
Ik heb even een vraogje hou oud is tiktak precies?BYEBYE! :-*DOEII
lianey
ik heb voor iedereen een idee:ga naar youtube en zoek op rubeng1993 en klik op de naam van de gebruiker bij de eerste filmpjes die je ziet.klik op een van zijn video's en als je een youtube account hebt schrijf je een reactie dat hij voor de jeugd en jullie alle 366 afleveringen van tik tak op youtube moet zetten.schrijf er ook bij:18 afleveringen per dag.veel kijkplezier binnenkort!

Meer televisie-sentiment

Peppino

Peppino (1984)

Omschrijving Italiaans-Zwitserse jeugdserie over een Siciliaans jongetje dat met zijn familie… Lees meer
Vreemde vogels

Vreemde vogels (1981)

Omschrijving Amerikaanse woordenloze tekenfilm over een buizerd die probeert een slang te vangen;… Lees meer
Wat je zegt dat ben je zelf

Wat je zegt dat ben je zelf (1970)

Omschrijving Nederlands praatprogramma voor de jeugd waarin Aart Staartjes wordt geassisteerd door… Lees meer