Tom en JerryFilmmaatschappij MGM begon in 1937 met een eigen animatieafdeling. De korte tekenfilms, de zogeheten 'shorts', die hier gemaakt werden waren bedoeld als voorfilm bij de speelfilms van MGM. Al snel werden twee getalenteerde tekenaars, William Hanna en Joseph Barbera, aan elkaar gekoppeld. Dat was het begin van een succesvolle samenwerking die tot aan de dood op 90-jarige leeftijd van Hanna in 2001 zou voortduren. In 1940 maakten Hanna en Barbera de tekenfilm Puss gets the boot, waarin Tom de kat en Jerry de muis voor het eerste zien waren, al heetten ze toen nog Jasper en Jinx.

Tom en JerryMammy Two Shoes, de bazin van Tom waarvan nooit meer dan alleen haar benen te zien waren, waarschuwt hem geen spullen in huis kapot te maken, anders zet ze hem op straat. Uiteraard doet Jerry er alles aan het Tom zo moeilijk mogelijk te maken. De grappige scènes waarbij Tom Jerry achterna zit en een spoor van vernielingen achterlaat waren direct populair bij het publiek. Er was ook artistieke waardering want Puss gets the boot kreeg een Oscarnominatie. Meer dan 100 filmpjes met Tom en Jerry in de hoofdrol zouden volgen, waarvan er maar liefst zeven beloond werden met een Oscar.

Tom en JerryEind jaren '50 begonnen Hanna en Barbera hun eigen studio's, waarbij men zich vooral ging richten op de televisie. MGM sloot de animatieafdeling, maar omdat Tom & Jerry zo populair waren kregen achtereenvolgens Gene Deitch in 1961 en Chuck Jones in 1963 de opdracht een reeks nieuwe filmpjes te maken. Uiteraard gaven zij een eigen invulling aan het concept kat-achtervolgt-muis, met wisselend resultaat. MGM zette in 1967 een definitieve punt achter Tom & Jerry. Maar William Hanna en Joseph Barbera waren hun eigen creatie nog niet vergeten, en in 1975 maakten ze nog eens 48 nieuwe afleveringen.

Deze waren voor kinderen bedoeld, en daarom waren de kat en de muis nu geen vijanden meer, maar vrienden die elkaar en anderen hielpen. Sindsdien zijn er door andere studio's nog pogingen gedaan om Tom & Jerry nieuw leven in te blazen, zoals in 2005 met de film 'Tom & Jerry: Blast off to Mars'. Hierin zijn de kat en de muis ook sprekend te horen. De beste afleveringen blijven toch de oorspronkelijk voor de bioscoop gemaakte filmpjes van Hanna en Barbera.
 
 

Gerelateerde artikelen


Laatste aanvulling: 27 augustus 2013

© Hanna-Barbera Productions/Turner Entertainment

1000 Resterende tekens


joas
Dit programma is niks aan. En komt op Cartoon Network.
blabla
Die aflevering met de heks is leuk of dat Tom naar de hemel moet, of dat het huis van ijs is :P
mark van elswijk
Ik heb een dvd-box van allemaal van serie tom&jerry

Keek jij hier vroeger ook naar?

Zevensprong

Zevensprong, De (1982)

Karst van der Meulen speelde al een tijdje met de gedachte om het populaire jeugdboek "De… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

M.S. de Weereld

M.S. De Weereld (1986)

Omschrijving Nederlandse jeugdserie over een jongeman die het schip M.S. 'De Weereld' van zijn opa… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Toy Toy Show

Toy Toy Show!, De (1993)

Omschrijving Nederlands kinderprogramma waarin het olifantje Toy Toy, mascotte van speelgoedwinkel… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven