Top CatDe kater Top Cat - door vrienden en intimi steevast T.C. genoemd - is de charismatische leider van een vrolijke New Yorkse kattenbende, bestaande uit de kleine corpulente Benny the Ball, Top Cats rechterhand ChooChoo, de hippe Spook, de bij de dames erg populaire FancyFancy en de aardige maar niet bijster intelligente Brain. De groep bewoont de vuilnisbakken in Hoagy’s Alley, een rommelig steegje in het centrum van Manhattan. Top Cat is een echte dromer en hij fantaseert graag over een rijk en luxueus leven. Aangezien dat voor hem en zijn bende niet is weggelegd tracht hij alles zo goedkoop mogelijk te verkrijgen.

Top CatZo struinen zij de straten af op zoek naar een gratis lunch, of regelen zij op een slinkse manier een gratis bowlingavondje. Ook maken zij voor privé-doeleinden graag gebruik van de telefoon van de plaatselijke politieagent Dibble. Hierdoor raken de katten regelmatig in aanraking met de lange arm der wet. Blaffende honden bijten echter niet, en hoewel Dibble de groep telkens op de hielen zit komt het nooit tot een echte confrontatie. Zoals hij zelf zegt over de katten: “Can’t live with them, can’t live without them”. Dit geldt ook andersom. De katten trachten Dibble altijd te slim af te zijn.

Top Catmaar wanneer zij hem nodig hebben trekken zij een sprint naar de kazerne – met de kleine Benny een paar meter achter op de anderen – om de hulp van de wijkagent in te roepen. En wanneer Dibble ontslagen dreigt te worden door zijn baas Sarge omdat hij niet kordaat optreedt tegen het telefoonmisbruik, beginnen de katers een actie om Dibble te behouden. En met succes natuurlijk! Top Cat is een van de meesterlijke producties uit de studio’s van de wereldberoemde producenten William Hanna en Joseph Barbera, die tevens onder andere de Flintstones en de Jetsons hebben bedacht. Hoewel Top Cat een hit was, is men na 31 afleveringen gestopt met verdere productie.

In Nederland zond de AVRO de serie uit, en herhaalde enkele afleveringen begin jaren '80 in een nagesynchroniseerde versie als onderdeel van de Kinderbios. In 1987 verscheen een avondvullende film omtrent de kattenbende, 'Top Cat and the Beverly Hill Cats', met de oorspronkelijke stemmen uit de jaren '60. De film werd echter met aanzienlijk minder enthousiasme ontvangen dan de serie. Interessant detail is overigens dat Top Cat in Groot-Brittannië Boss Cat heette. Top Cat was namelijk al de naam voor een populair kattenvoer. De BBC, die de serie uitzond, wilde iedere link met dit product zien te voorkomen.
 
 


Bijdrage: Willem Bas
Publicatiedatum: 26 maart 2005
Laatste aanvulling: 8 juni 2016

© Hanna-Barbera Productions, Inc.

1000 Resterende tekens


gast
Ik heb hier een paar jaar geleden geschreven dat Hans Hoekman ook de stem van Dibbel deed, maar daar twijfel ik nu toch aan. Het was volgens mij dezelfde stem als de boswachter in Mafkees Kat, ook uitgezonden door de Kinderbios, maar ik weet niet wie dat is.
Clarissa_R
De tekenfilm is in 2007 herhaald op de BBC(1), mocht iemand dat willen weten.
martha
dit is echt zo n serie, die altijd leuk blijft; een topserie...

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Wordt televisie-vrienden met ons op Facebook

Zullen we Facebook vrienden worden? Klik dan hier...

Keek jij hier vroeger ook naar?

Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?

Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? (2004)

Als kind keek presentator en producent Albert Verlinde graag naar Kunt u mij de weg naar Hamelen… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Black Beauty

Black Beauty (1974-1975)

Huisarts dr. James Gordon verhuist in 1877 met zijn dochter Vicky, zoon Kevin en huishoudster Amy… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Doornroosje

Doornroosje (1959)

Van het sprookje van Doornroosje bestaan vertellingen uit onder meer Italië en Duitsland, maar de… Lees meer

 

Mobiel en tablet

WebApp voor Apple/Android/Windows

 

Contact

Via formulier
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven