Toppop (1970-1988)

ToppopAl vanaf begin jaren '60 zijn er op de Nederlandse televisie popprogramma's te zien. De meest bekende uit die tijd is Top of Flop waarin Herman Stok een jury, bestaande uit vier personen, liet bepalen welke plaat top of een flop was. Ook traden er artiesten op in NCRV's Tiener Magazine, de KRO liet de hitparade zien in Waauw en de AVRO gaf in Combo nieuw talent een kans. Regisseur Rien van Wijk wordt in 1968 gevraagd Bob Rooyens, regisseur van het baanbrekende popprogramma Moef-Ga-Ga, te vervangen. Iedere aflevering van de opvolger Doebidoe begint met een grafisch ontworpen titelbord van Frans Schupp. Deze opzet zal het begin zijn van Nederlands langstlopende popprogramma. 

ToppopNa twee jaar Doebidoe laat Rien de AVRO weten wel voor een wekelijks popprogramma in te zijn, waarbij de kijker verantwoordelijk is voor de samenstelling. De AVRO geeft hem groen licht en er volgt een screentest voor een presentator voor TopPop. Karel van der Graaf en Peter Koelewijn passeren de revue, maar de keuze valt op Ad Visser en Lars Boom. Voor de leader wordt danseres Penney de Jager aangetrokken, afkomstig van het Nationaal Ballet en al eerder te zien in Moef-Ga-Ga. Door haar opvallende manier van dansen worden zij en haar ballet ook regelmatig gevraagd wanneer er een artiest of groep niet naar de studio kan komen.

ToppopGrafisch ontwerper Frans Schupp zorgt voor de invulling van de leader en laat zich vooral inspireren door de glam-rock. Op 22 september 1970 gaat TopPop van start. Net als voor Doebidoe werd Tonny Eyk weer aangetrokken om de tune te componeren die tot de jaren '80 in verschillende arrangementen met z'n tijd meegaat. De eerste aflevering wordt gepresenteerd door Ad Visser. De week daarop is het de beurt aan Lars Boom, maar het blijft voor hem bij twee afleveringen omdat hij niet aan de verwachtingen. In de beginjaren werd een overzicht gegeven van een door kijkers samengestelde Top-5 die een bon uit de TeleVizier of AVRObode hadden ingevuld.

ToppopDit ging al snel vervelen omdat wekenlang achter elkaar dezelfde inzendingen binnenkwamen. Het overzicht werd uitgebreid naar 20 platen zodat er meer variatie qua muziek in het programma kwam. In het begin werd alles nog opgenomen in het Amsterdamse Theater Bellevue en waren de beelden nog zwart-wit, maar eind 1971 werd druk geëxperimenteerd in de nieuwe kleurenstudio in Hilversum met de chroma-key, een technisch hoogstandje. Alle artiesten werden nu vaak tweemaal opgenomen, eenmaal voor het decor en eenmaal voor de blauwe wand, waarna deze opnames werden samengevoegd met verschillende TopPop-decors.

ToppopVanaf 1974 brengt TopPop een overzicht van De Nationale Hitparade en wordt Krijn Torringa ook presentator. Het inmiddels zeer populaire muziekprogramma wordt aangevuld met de concertagenda, LP-nieuws, vijf tips en de agenda van AVRO's TopPop Disco Show. In 1978 geeft een advertentie in de TeleVizier iedereen de kans om TopPop-presentator te worden. Van de 600 aanmeldigen mogen 54 kandidaten een screentest doen en is het uiteindelijk de uit Almere afkomstige Marjon van Rijn die het presentatieteam mag gaan versterken. Zij blijft slechts één seizoen, en ook Krijn Torringa geeft in 1979 aan te willen stoppen.

ToppopNa nog zes jaar stijgers en dalers gepresenteerd te hebben besluit in 1985 ook Ad Visser, "Mister TopPop", na 15 seizoenen te stoppen. TopPop gaat nog drie jaar door met presentatoren Kas van Iersel, Bas Westerweel en Leonie Sazias. Het popprogramma is dan nog steeds zeer populair, ondanks dat er meer televisiezenders verschijnen. Alle artiesten van Nederland en de rest van de wereld hebben weleens hun nummer ten gehore gebracht of zijn er in ieder geval bekender door geworden. Concurrentie van programma's als Veronica's Countdown, Pop Formule van de TROS en niet te vergeten de non-stop videoclips van muziekzender MTV zorgen ervoor dat in 1988 het doek definitief valt.

Toch komt TopPop nog een aantal malen in een ander jasje terug. In 1998 presenteert Bart Peeters de televisiequiz TopPop Yeah! die geheel aan TopPop-fragmenten gewijd is met als vaste teamcaptains Bob Fosko en Angela Groothuizen. Ook keert Ad Visser in 2007 weer terug op het digitale themakanaal Cultura als een over-de-top-karikatuur van zichzelf in TopPop Golden Years. Ad Visser was ook nog te zien in de serie van de Dolly Dots en in de jeugdserie Wat jij niet ziet uit 1985 waarin hij na een optreden van China Crisis uit de studio wordt ontvoerd.
 
 

 


Laatste aanvulling: 29 april 2013

© AVRO

Tags: AVRO, Jaren 80, Jaren 70, 1970

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

Inkie
Hoe laat kwam toppop op de tv vroeger in jaren 80?
Hitparadefan
De begintune van 1974 tot juni 1978 was: Avro's TopPop presenteert de Nationale Hitparade. In 1978 werd dezelfde tune opnieuw ingezongen: Avro's TopPop presenteert AVRO's TopPop Hitparade. In 1980 kwam er een nieuw pakket met een tune die hitparadeonafha nkelijk was: Hey, hey, hey, AVRO's TopPop…. Op de getoonde dvd's van TopPop werd de Nationale Hitparade weggepoetst. De informatie op de cd's is dus niet helemaal kloppend. Willen jullie de informatie op deze pagina aanpassen? Bedankt!

Meer televisie-sentiment

Alleen op de wereld

Alleen op de wereld (1979-1980)

Deze Japanse tekenfilm is gebaseerd op het Franse boek "Sans famille" van Hector Malot uit 1878,… Lees meer
Kids

Kids (1987)

Omschrijving Canadese jeugdserie over de dagelijkse belevenissen van een groepje kinderen in een… Lees meer
Nathalie

Nathalie (1987-1988)

Finland, aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog: het zijn economisch zware tijden en de moeder… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven