Treinreis naar de ToekomstNa De Duivelsgrot mocht regisseur Fred Bosman nog een spannende sciencefictionserie maken, die begint tijdens een alledaagse treinreis van Rotterdam naar Den Haag. In één van de coupés zitten onder andere Dorien Dubois en Jacob Boon. Plots worden zij opgeschrikt door mist en een lichtflits. Vanuit de trein zijn Dorien en Jacob naar de toekomst gehaald door middel van een door robots gemaakte kwadratuurmachine. In dit toekomstige tijdperk is de mens uitgestorven omdat robots al hun functies hebben overgenomen. De robots proberen nieuwe mensen te ontwikkelen maar zijn daar maar ten dele in geslaagd: het lukt hen niet om hun creatie Expero, een "halfmens", een ziel te geven.

Treinreis naar de ToekomstDaarom halen de robots mensen uit het verleden naar Robotstad. Behalve Dorien en Jacob zijn dat de ridder en troubadour Reinier de Galopalos uit de middeleeuwen en de uit het Stenen Tijdperk afkomstige oermens Akkrom. De robots houden de mensen gevangen en proberen van elk de ziel te stelen. Ze willen hiermee hun eigen Expero gelukkig maken, maar al snel wordt duidelijk dat hun plan niet zo geslaagd is. Intussen bedenken de mensen een plan om zichzelf te bevrijden, maar de robots laten zich niet makkelijk verslaan. Ze hebben echter niet gerekend op Expero, die denkt dat Dorien hem aan een ziel kan helpen...

Naast deze serie schreef Carl Lans meer sciencefictionverhalen, waaronder diverse hoorspelen.
 
 

Met dank aan John Beringen
Laatste aanvulling: 1 juli 2013

© AVRO

1000 Resterende tekens


Ellen Ofman
Ik herinner me eigenlijk ook alleen maar de eerste aflevering waarin mensen in een treincoupe zitten en dan idd die flits en veel geluid...... Meer eigenlijk niet! Maar....... ik weet nog heel goed dat ik het een super spannende serie vond en noem deze serie ook altijd op als we het over tv jeugdherinnerin gen hebben. En niemand die het kent!! Dus ben blij verrast hier een aantal medekijkers van toen tegen te komen! Door de reacties van hier door te lezen komt er wel steeds meer naar boven. Erg leuk! Hoop ooit nog eens beelden hiervan te kunnen zien. Ben nog steeds heel nieuwsgierig naar wat ik toen toch wel zo vreselijk spannend en eng vond en wat zoveel indruk op me gemaakt hebt dat ik daar nu na al die jaren nog steeds aan denk.
HeNK!
Ik ben van 1953 en herinner me alleen die ene scene waarin de hoofdpersonen - na een flits - in de toekomst zijn en de medereizigers in de trein hun hoofden oprichten ... en ineens hele enge wezens blijken. Ik geloof dat ik daarna ook niet meer zo goed kon slapen ...
rob
Ik ben geboren in '58 en de serie is mij voor de geest gebleven als een waarschuwing naar de toekomst. Als klein jochie wist ik dat de toekomst iets dergelijks kon herbergen.Het heeft mij onbewust altijd alert gehouden op iedere ontwikkeling die het maakt dat men de mens wil ontzielen en tot robots wil maken. Samen met het boek van George Orwell 1984 en het gegeven uit de treinreis naar de toekomst, zijn er wel parallellen te trekken met wat er heden ten dage aan ontwikkelingen gaande zijn.

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Wordt televisie-vrienden met ons op Facebook

Zullen we Facebook vrienden worden? Klik dan hier...

Keek jij hier vroeger ook naar?

De Grobbebollen maken lol

Grobbebollen maken lol, De (2010)

Na het succes van de Ti-Ta Tovenaar musical in het Eftelingtheater in het seizoen 2005-2006 en de… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Bassie & Adriaan

Bassie & Adriaan (1978-1997)

De broers Bas en Aad van Toor vormden al in 1957 een acrobatenduo met de naam The Crocksons. Ze… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

The Pirates of Dark Water

Pirates of Dark Water, The (1997)

Omschrijving Amerikaanse tekenfilmserie over een groep avonturiers op zoek naar de 13 "treasures of… Lees meer