Twee jaar vakantie (1975)

Twee jaar vakantieJules Verne (1828-1905) is vooral bekend geworden dankzij zijn fantasievolle boeken als 'Reis naar het middelpunt der aarde' en 'Twintigduizend mijlen onder zee'. Minder bekend is 'Deux ans de vacances', oftewel 'Twee jaar vakantie' uit 1888. Dit verhaal werd oorspronkelijk in twee delen uitgebracht, deel 1 als "Een mislukte pleziertocht" en deel 2 als "Een knapenkolonie". In 1974 werden de boeken door de Franse televisie tot een serie van bijna zes uur bewerkt, een coproductie met België, Duitsland, Roemenië en Zwitserland. Het verhaal speelt zich af in 1882 en gaat over acht schooljongens uit Groot-Brittannië, Frankrijk en Amerika die op hetzelfde internaat in Nieuw Zeeland zitten.

Twee jaar vakantieOp uitnodiging van de vader van één van hen maken ze een tocht op diens zeilschip. Als het schip vertrokken is komt een deel van de bemanning in opstand, onder leiding van Pike en Forbes, twee voormalige piraten. Zij zetten de kapitein en de jongens gevangen, samen met de bemanningsleden die weigeren aan de muiterij mee te doen. De jongens weten te ontsnappen, maar waar kunnen ze naar toe midden op volle zee? Tot overmaat van ramp komt het schip ook nog in een grote storm terecht en strandt op de klippen van een onbewoond eiland. De jongens weten te ontsnappen en verbergen zich in een grot op het eiland.

Ze zijn nu aangewezen op elkaar, en moeten zien te overleven op het eiland. Ook moeten ze uit handen zien te blijven van de piraten, die telkens terugkeren. Dan blijkt er nog een geheimzinnige man met een baard op het eiland te zijn. Hij schijnt meer te weten van een verborgen schat... Wat begon als een vakantie van twee maanden worden uiteindelijk twee spannende jaren. De KRO kreeg na de eerste uitzending in de zomer van 1975 zoveel positieve reacties, dat de serie nog datzelfde najaar werd herhaald.
 
 


Publicatiedatum: 30 juni 2005
Laatste aanvulling: 7 januari 2014

© RTF/Technisonor

Tags: KRO, Jaren 70, 1975

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

Linda Middel
Wij keken bij de buren omdat we zelf geen tv hadden. Deze serie heeft erg veel indruk gemaakt!! Het deuntje zat vaak in mn hoofd. Ken je nagaan.. ik was 10!! Nu 51.
Elske
Ik heb precies hetzelfde, het deuntje zit bij mij ook vaak nog in mijn hoofd, ook ik ben 51 jaar. Ik fantaseerde dat ik ook dit soort avonturen meemaakte. Ben de serie nooit vergeten. Grappig hoor.

Meer televisie-sentiment

Tarzan Heerser van de Jungle

Tarzan, Heerser van de Jungle (1982-1983)

Lang voordat Walt Disney een tekenfilm maakte gebaseerd op de held uit de verhalen van Edgar Rice… Lees meer
Het Geheim van het Kreupelbos

Geheim van het Kreupelbos, Het (1980)

Omschrijving Britse jeugdserie over twee kinderen die in het Engeland van de jaren '40 bevriend… Lees meer
Hier is Ian

Hier is Ian (2005)

Omschrijving Canadese tekenfilmserie over de 12-jarige Ian Kelley die een levendige fantasie heeft… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven