Varen is fijner dan je denkt/TinkeltjeTer gelegenheid van de jaarwisseling schreef Mies Bouhuys in 1956 het televisiespel Het oude jaar dat wilde blijven. Na de uitzending deed omroepster Ageeth Scherphuis een oproep een naam te bedenken voor de kabouter die in het programma te zien was. De winnende inzending werd Tinkeltje, en dat was tevens de naam van de nieuwe kinderserie die een maand later van start ging. Omdat na 13 afleveringen kabouter Tinkeltje letterlijk uit beeld verdween (hoewel er nog wel naar hem gezocht werd en hij in latere afleveringen weer zou opduiken) ging de reeks vanaf 1958 verder onder een nieuwe naam, Varen is fijner dan je denkt.

Varen is fijner dan je denkt/TinkeltjeDe serie draaide om scheepskok en kapitein meneer King die met zijn schip de M.S. Krikkemikke het avontuur op zocht, en daarbij graag een lied zong. Naast het titellied werd vooral het liedje over het vermiste dienstmeisje Zeefje heel bekend. Onder de vaste passagiers bevonden zich verder de waarzegster mevrouw Gracia en Ageeth, die in haar rol van omroepster in de serie meespeelde. Onder de vele gastacteurs bevond zich onder andere Leen Jongeward die in zijn rol van meneer Leeuwerik, "het mannetje op zolder", een eigen serie kreeg. Ook was er in iedere aflevering een poppenspel te zien.

Varen is fijner dan je denkt/TinkeltjeHoewel de serie zich grotendeels in de open lucht afspeelde werd in de beginjaren alles in de studio opgenomen. Om de verre reizen zo echt mogelijk te laten lijken werd er gebruik gemaakt van schaalmodellen. Voor latere afleveringen werden er buitenopnamen gemaakt waarbij het IJsselmeer model stond voor de wereldzeeën. Tijdens één van de reizen van de Krikkemikke werd op een onbewoond eiland een beertje gevonden dat de naam Krikke kreeg en in dierentuin Artis een nieuw onderkomen vond. In mei 1960 kwam een plotseling einde aan zowel Varen is fijner dan je denkt als aan Het mannetje op zolder toen schrijfster Mies Bouhuys besloot weg te gaan bij de AVRO.
 
 

Gerelateerde artikelen


Met dank aan John Beringen
Laatste anvulling: 31 juli 2012

© AVRO

1000 Resterende tekens


Joop Hagen
Heb altijd gedacht dat Zeefje werd gespeeld door Martine Crefcoeur.
dinie
vraag al jaren aan mensen van mijn leeftijd of ze zich het liedje "zeefje waar ben je gebleven" konden herinneren.Niemand,wist het, na het overlijden van Piet Romer zag ik een stukje Varen is fijner dan je denkt, toen viel het kwartje. Ben benieuwd of er een dvd van de serie komt of kan komen. Hoe dan ook het liedje zeefje heb ik nu weer helemaal, en zing het , niet als vroeger heel verdrietig, maar heel blij, wel met een traan dat heeft te maken met herinneringen en het overlijden van een groot acteur.
BertW
Ik kan me de serie nog goed herinneren. Vooral het liedje Zeefje waar ben je gebleven.Iedereen bij ons in de buurt kwam kijken omdat wij erg vroef TV hadden.Heel leuk.

Keek jij hier vroeger ook naar?

Zorro

Zorro (1991)

Omschrijving Amerikaanse avonturenserie over een gemaskerde ruiter die het onrecht bestrijd, niet… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Familie van der Ploeg

Familie van der Ploeg (2002)

Omschrijving Nederlandse jeugdserie over de belevenissen van een ongewoon gezin. Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Kuifje en het Haaienmeer

Kuifje en het Haaienmeer (1972)

Net als de twee speelfilms met acteurs is ook deze Frans-Belgische coproductie niet gebaseerd op… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven