Varen is fijner dan je denkt/TinkeltjeTer gelegenheid van de jaarwisseling schreef Mies Bouhuys in 1956 het televisiespel Het oude jaar dat wilde blijven. Na de uitzending deed omroepster Ageeth Scherphuis een oproep een naam te bedenken voor de kabouter die in het programma te zien was. De winnende inzending werd Tinkeltje, en dat was tevens de naam van de nieuwe kinderserie die een maand later van start ging. Omdat na 13 afleveringen kabouter Tinkeltje letterlijk uit beeld verdween (hoewel er nog wel naar hem gezocht werd en hij in latere afleveringen weer zou opduiken) ging de reeks vanaf 1958 verder onder een nieuwe naam, Varen is fijner dan je denkt.

Varen is fijner dan je denkt/TinkeltjeDe serie draaide om scheepskok en kapitein meneer King die met zijn schip de M.S. Krikkemikke het avontuur op zocht, en daarbij graag een lied zong. Naast het titellied werd vooral het liedje over het vermiste dienstmeisje Zeefje heel bekend. Onder de vaste passagiers bevonden zich verder de waarzegster mevrouw Gracia en Ageeth, die in haar rol van omroepster in de serie meespeelde. Onder de vele gastacteurs bevond zich onder andere Leen Jongeward die in zijn rol van meneer Leeuwerik, "het mannetje op zolder", een eigen serie kreeg. Ook was er in iedere aflevering een poppenspel te zien.

Varen is fijner dan je denkt/TinkeltjeHoewel de serie zich grotendeels in de open lucht afspeelde werd in de beginjaren alles in de studio opgenomen. Om de verre reizen zo echt mogelijk te laten lijken werd er gebruik gemaakt van schaalmodellen. Voor latere afleveringen werden er buitenopnamen gemaakt waarbij het IJsselmeer model stond voor de wereldzeeën. Tijdens één van de reizen van de Krikkemikke werd op een onbewoond eiland een beertje gevonden dat de naam Krikke kreeg en in dierentuin Artis een nieuw onderkomen vond. In mei 1960 kwam een plotseling einde aan zowel Varen is fijner dan je denkt als aan Het mannetje op zolder toen schrijfster Mies Bouhuys besloot weg te gaan bij de AVRO.
 
 

Gerelateerde artikelen


Met dank aan John Beringen
Laatste anvulling: 31 juli 2012

© AVRO

1000 Resterende tekens


dinie
vraag al jaren aan mensen van mijn leeftijd of ze zich het liedje "zeefje waar ben je gebleven" konden herinneren.Niemand,wist het, na het overlijden van Piet Romer zag ik een stukje Varen is fijner dan je denkt, toen viel het kwartje. Ben benieuwd of er een dvd van de serie komt of kan komen. Hoe dan ook het liedje zeefje heb ik nu weer helemaal, en zing het , niet als vroeger heel verdrietig, maar heel blij, wel met een traan dat heeft te maken met herinneringen en het overlijden van een groot acteur.
BertW
Ik kan me de serie nog goed herinneren. Vooral het liedje Zeefje waar ben je gebleven.Iedereen bij ons in de buurt kwam kijken omdat wij erg vroef TV hadden.Heel leuk.
alex lichtveld
wat grappig om te lezen deze reakties..Als jongetje speelde ik een paar keer de jonge Lo Fodder en zong dat liedje Ususu ususu euremie pet ... hahaMies Bouhuys was brillant en een schat van een vrouw.Groeten aan de fans,Alex

Tunes ook op ons Youtube kanaal!

Luisteren of meezingen met de tunes op ons Youtube kanaal!

Wordt televisie-vrienden met ons op Facebook

Zullen we Facebook vrienden worden? Klik dan hier...

Keek jij hier vroeger ook naar?

Nijntje en haar vriendjes

Nijntje en haar vriendjes (2002-2005)

Na de succesvolle tekenfilmserie van Nijntje in 2D, die overigens in Praag werd gemaakt, kwam Ruud… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

De Reddertjes in Kangoeroeland

Reddertjes in Kangoeroeland, De (1990)

Ruim tien jaar na hun eerste avontuur keerden de muizen Bernard en Bianca uit 'De Reddertjes' terug… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Meneertjes en Mevrouwtjes

Meneertjes en Mevrouwtjes (2004)

Omschrijving Franse tekenfilmserie over smiley-actige figuurtjes met onder andere Meneertje… Lees meer

 

Mobiel en tablet

WebApp voor Apple/Android/Windows

 

Contact

Via formulier
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven