Veenmysterie, HetDe Hoge Venen, een natuurreservaat in de Ardennen op de grens van België en Duitsland, bestaat zoals de naam al doet vermoeden voor een groot deel uit veengrond. Kenmerkend voor het landschap zijn pingo’s, kleine heuvels die in de IJstijd zijn ontstaan door het uitzetten van bevroren grondwater. Het natuurgebied vormt het decor van deze Vlaamse jeugdserie die begint als Hilde bij haar oom Antoon, tante Johanna en neef Jan gaat logeren. Ze wil graag meer weten over het natuurgebied en daarom zet Antoon, die wachter is in het natuurgebied, Hilde en Jan af bij een pingo. Jan heeft zijn radio meegenomen die opeens begint te storen.

Veenmysterie, HetDoor de muziek klinken vreemde geluiden heen. Hilde en Jan hebben niet door dat ze in de gaten worden gehouden door een vrouw in een blauw pak met een vreemde gelaatskleur. Via een zender in haar landrover heeft ze contact met andere mensachtige wezens die zich verschuilen in een afgelegen huis. De vrouw is in het bezit van een aantal zoekringen, ronde metalen voorwerpen waarvan ze er een is verloren. Hilde en Jan vinden de zoekring bij een in de pingo gegraven gat en vermoeden dat er iets mis is. Nog voordat ze oom Antoon kunnen waarschuwen worden ze bijna door de mysterieuze vrouw omver gereden, terwijl in het gebied auto’s verboden zijn.

Veenmysterie, HetTerwijl Hilde en haar familie op onderzoek gaan krijgt de plaatselijke rijkswacht meldingen van diverse diefstallen, waaronder een landrover, batterijen en conserven. De volgende dag besluit Hilde ’s morgens vroeg alleen het natuurgebied in te gaan. Al gauw ziet ze twee vreemde personen die lijken op de vrouw in de landrover. Met hulp van een helikopter halen zij een doodskist uit de grond waar een bevroren man in ligt die langzaam tot leven komt als hij ontdooit. Hilde heeft alles gezien maar verzwikt haar enkel. Ze wordt ontdekt en meegenomen naar de schuilplaats. Tante Johanna en Jan zien het gebeuren maar kunnen niets doen omdat Hilde onder schot wordt gehouden.

Veenmysterie, HetLangzaam komt Hilde erachter wie haar ontvoerders zijn: Ezi, Dabir en Miran zijn wezens uit de IJstijd die weer tot leven zijn gekomen en de huidige “aardmensen” maar dom vinden. Orto, de man die in de doodskist lag en nog zwak is, blijkt hun leider te zijn. De ijsmensen beschikken over bijzondere krachten. Ze delen kleine diamantjes uit aan mensen in het dorp die ze daardoor op afstand hun wil op kunnen leggen. Zij blijken ook achter de diefstallen te zitten. Hoewel Hilde goed behandeld wordt en Miran haar van alles uitlegt mag ze niet weg. Zelfs als zou ontsnappen zijn de ijsmensen in staat om haar geheugen te wissen.

Veenmysterie, HetIntussen zijn Hilde’s familie en de rijkswacht naar haar op zoek. Hilde zelf gelooft het verhaal van haar ontvoerders niet en weet te ontsnappen. Als Hilde de politie laat weten waar ze werd gevangen gehouden steken de ijsmensen hun schuilplaats in brand en weten te ontkomen. Intussen raken steeds meer mensen in hun ban en gaan zich vreemd gedragen, waaronder oom Antoon. Hoe kunnen de ijsmensen worden uitgeschakeld? Deze spannende serie werd vrijwel geheel op locatie opgenomen, naast het natuurgebied onder meer in Eupen, een stadje in de provincie Luik. Opvallend is de muziek: geen spannende achtervolgingsklanken maar sfeervolle jazz.
 
 


Laatste aanvulling: 14 juni 2014

© BRT Dienst Jeugd

1000 Resterende tekens


Björn
Hoi ik ben er geweest en ging vaak in falcon 1000 keer achtermekaar geweest ik wil er met schoolreis nog terug gaan Gr. Daan uit breda west. :D

Keek jij hier vroeger ook naar?

Robin Hood

Robin Hood (1964-1966)

Commerciële televisie was er al in 1964, toen op 15 augustus TV Noordzee van start ging. Deze… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

De Luchtbus

Luchtbus, De (1978)

Omschrijving Nederlandse kinderserie met verschillende onderdelen, gepresenteerd door Boris en… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

De rare vogels

Rare Vogels, De (1969)

Omschrijving Nederlandse jeugdserie over een gepensioneerde dierenarts die aangemoedigd door enkele… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven