Villa AchterwerkDoordat de VPRO in 1984 de B-status kreeg werd het aantal zenduren flink uitgebreid. De omroep investeerde dat onder andere in programma's voor de jeugd, een groep aan wie tot dan toe weinig aandacht was besteed. Eigen kinderprogramma's werden al sinds de jaren '60 niet meer gemaakt. Burny Bos, die bij de AVRO al kindertelevisie had gemaakt, en Trudy van Keulen mochten de plannen vormgeven. Zij bedachten een opzet waarbij alle losse onderdelen als één programma werden gepresenteerd. De eerste uitzending speciaal voor kinderen bestond uit Het huishouden van Jan Steen (met onder meer Buurman en Buurman), Jipsloop en Achterwerk in De Kast.

Villa AchterwerkVan een eenheid was nog nauwelijks sprake omdat het programma werd onderbroken voor het Journaal en een uitzending van Socutera. Het programma verhuisde in 1985 van zondag naar woensdagmiddag en daar was onder andere Bij Nieuwegein rechtsaf te zien. In dit programma debuteerden Theo & Thea die sprookjes naspeelden. In het najaar van 1987 werden de programma's opnieuw verplaatst, nu naar de zondagmorgen. De eenheid tussen de onderdelen werd versterkt doordat er vanaf die tijd ook omroepers kwamen, meestal afkomstig uit het (jeugd)theater, die van de aankondigingen hun eigen show maakten.

Villa AchterwerkDe eerste vier seizoenen waren dat De Drie Dikke Dames Mies, Tinie en Wil die niet alleen presenteerden maar ook liedjes zongen en verzot waren op taartjes eten. Als zij niet konden kwan hun neef Rik langs. De Drie Dikke Dames werden na vijf jaar opgevolgd door de wat bazige TruD en haar sullige man P. Dit duo deed de presentatie vanuit een gehuurde villa. Bij de ingang spijkerden zij twee plastic billen, en op 4 oktober 1992 kreeg het programma zo de huidige naam, Villa Achterwerk. Er waren nog andere omroepers voor korte tijd, maar de bekendste presentatoren zijn Roos en haar mannen die maar liefst tien jaar in de Villa te zien waren.

Villa AchterwerkHet trio, bestaande uit presentatrice Rosalien, cameraman Van Rossum en geluidsman Van Oorschot, presenteerde niet alleen maar maakte ook zelf programma's als Misdaad gezocht en gaven recepten voor knallende taarten. Ze aten graag roze koeken en iedere uitzending werd afgesloten met een druk op de rode knop, en dat gebeurde voor het laatst op 18 juni 2006. Sindsdien zijn de programma's door verschillende presentatoren aangekondigd, waaronder jong talent dat te zien was in de steeds wisselende Villagroepies, de Villa Achterwerk City Cops en de Presentatieman.

Tussen 2010 en 2013 reisden Kai, Moen en Bo (later Miki) door het land 'van hier tot Tokio' en kondigden tussendoor de programma's aan. Na tien jaar afwezigheid keerden Roos en haar mannen op 4 september 2016 terug op de buis met een nieuw programma waarin ze aan de slag gaan met hun plannen voor een succesvolle start-up op internet. Hasta la pasta! 
 
 

Gerelateerde artikelen


Met dank aan Michel de Rijk
Publicatiedatum: 4 maart 2007
Laatste aanvulling: 4 september 2016

© VPRO

1000 Resterende tekens


Dicky
Aardig detail is dat Niels Gomperts, toen 15, in 2007 een aantal malen jeugdpresentato r was van Villa Achterwerk in het kader van het doe-het-zelf-item VTWG (Veel Tijd Weinig Geld). Hij speelt nu in films en op tv, bekendste rol als de oudste zoon Lucien in "Penoza".Trouwens, de actrice die Roos speelde heet Raymonde de Kuyper.@DickyJe hebt helemaal gelijk, de naam is verbeterd.
Popke P Winter
Kan 1 van jullie mij misschien vertellen Hoe de de Titel van het nummer heet dat Gotcha gerapt heeft in achterwerk in de kast 1990 of 1991 (ik meende na de aftiteling van de freules)in het nummer van de band Gotcha(Gotcha Allstars)ging het geloof ik over a wallflower of just like a wallflower of i,m like a wallflower Janneke schreef op 1-11-2008 dat het om de band Gotcha ging (nog bedankt daarvoor) Hoop dat iemand dit nummer van Gotcha/Gotcha Allstars kent wie kan mij helpen heb ook al op het internet gezocht maar nog niet gevonden
Olivier
Zonder enige twijfel het beste Nederlandse jeugdprogramma ooit! Zelf vond ik van de presentatoren De Drie Dikke Dames echt het leukst (met al hun liedjes en taartjes), maar P en Trud waren waardige opvolgers... Bij programma's denk ik meteen aan Mevrouw Ten Kate ('Snotvergeme!'), De Broertjes (met de heks Citronella), Zakken ('Jouw moeder heeft iets met de bakker. De warme bakker.') en De Man met de Hoed (waarin de drie dames meespeelden). Geweldige series! Rembo en Rembo waren erg grappig, net als Theo en Thea.

Tunes ook op ons Youtube kanaal!

Luisteren of meezingen met de tunes op ons Youtube kanaal!

Wordt televisie-vrienden met ons op Facebook

Zullen we Facebook vrienden worden? Klik dan hier...

Keek jij hier vroeger ook naar?

Max & Peep

Max & Peep (1999)

Omschrijving Nederlandse kinderserie zonder gesproken tekst over de wereldvreemde vrienden Max en… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Don Donkersloot & Sander Pandje

Don Donkersloot & Sander Pandje (1989)

Omschrijving Nederlandse jeugdserie, waarin een moderne Don Quichot en Sancho Pancha de wereld… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Stookie

Stookie (1986)

Omschrijving Schotse jeugdserie over een jongen uit Glasgow die vanwege zijn probleemgedrag onder… Lees meer

 

Mobiel en tablet

WebApp voor Apple/Android/Windows

 

Contact

Via formulier
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven