Vlieg 'ns vlugOmschrijving

Nederlandse kinderquiz waarin kinderen door vragen goed te beantwoorden vliegtuigjes op een spelbord naar een eindpunt moeten zien te krijgen.

 


Laatste aanvulling: 20 augustus 2015

© KRO

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

Karel
Ik heb nog een bewijs van toegang van de KRO voor de uitzending van woensdag 29 januari 1958 voor de Irene TV studio "als medewerker".Ik zal dus aan de eerste uitzending van deze quiz hebben meegedaan. Het verhaal van Clipper over het blikken vliegtuig klopt maar ik heb het ding niet meer. Ik weet nog dat we bij de tweede ronde (september 1958?) afgingen omdat ik het Atomium in Brussel 6 bollen toebedeelde en het waren er 9! Dat kostte ons een finaleplaats en ik weet nog dat ik enige tijd later tandenknarsend bij een kennis van mijn ouders heb zitten kijken naar die finale met de voortdurende gedachte dat wij dat dagje Artis met tante Hannie gemakkelijk hadden kunnen winnen.Van de studio en de uitzending herinner ik me nog dat er overal zwartwit-TV's stonden, tot in het toilet aan toe!Verder: het werd allemaal live uitgezonden met slechts een repetitie diezelfde middag. Wat Clipper schrijft dat de uitzending tevoren werd opgenomen, is in mijn geval niet gebeurd maar misschien dat het in zijn geval wel tevoren is opgenomen via telerecording o.i.d. Ampex banden had de NTS toen nog niet.Vlieg'ns vlug was een soort ganzenbordspel voor twee teams met twee vliegtuigjes die zich over een display bewogen. Kwam je door het beantwoorden van de vraag met je vliegtuig in een "mistbank" dan stond er een mannetje onder camera 1 met een blaasbalg wat stof voor de lens te spuiten. Kwam je in een onweersbui dan werd het licht in de studio een paar keer in en uitgeschakeld onder gelijktijdige weergave van wat gedonder doordat iemand met een stuk blik rammelde. Een sneeuwbui werd veroorzaakt door hetzelfde mannetje dat een pak zeepvlokken voor de lens van de camera uitstrooide.Van tante Hannie heb ik nog een gesigneerde foto; wie weet trouwens wat er van deze dame geworden is? Ze zal in elk geval de AOW-leeftijd wel bereikt hebben want net als Cliper was ik toen 11 jaar en Hannie was, kijkend naar de foto, toch wel tegen de 30 lentes.Hoe dan ook, na de eerste uitzending werden we het schoolplein rond gehost maar na de tweede uitzending (die van de bollen) werd ik zo ongeveer weggehoond, de volgende dag! Ik heb ervan geleerd dat niets zo vergankelijk en betrekkelijk is als "TV-roem".Karel.
clipper
Eind vijftiger jaren was een tv-toestel - zelfs in de niet armoedige omgeving waar ik opgroeide - een nog zeldzaam fenomeen. Bij ons in de buurt had alleen een kinderloos echtpaar zo'n toestel in huis, en - naar ik nu vermoed: naar wederzijds genoegen - mochten de kinderen uit de buurt daar op de vrije woensdag-, en zaterdagmiddag (op zaterdag ging je toen 's morgens nog naar school) altijd om vijf uur naar de kinderprogramma 's komen kijken. Programma's als "De verrekijker" herinner ik me nog goed, maar nooit zal ik het quizprogramma "Vlieg 'ns vlug' vergeten, dat door "Tante" Hannie Lips en Adri van Oorschot werd gepresenteerd. En wel omdat ik er zelf aan mee heb gedaan, en - indringender nog - daardoor voor het eerst de ervaring opdeed jezelf op tv te zien. De uitzendingen werden namelijk van tevoren opgenomen in de Vitus-studio (een tot studio omgebouwd wit kerkje) van de KRO.De voorselectie gebeurde door Hannie Lips zelf, die daartoe (katholieke) scholen bezocht, en de leerlingen uit de hoogste klas een lange lijst met vragen stelde. Ik behoorde bij de twee jongens van de school uit Velp (je had toen nog alleen jongens- en meisjesscholen) die de hoogste score behaalden, en wij mochten dus "op tv".De eerste ronde (het vragenstellen gebeurde door Adri van Oorschot) hebben wij glansrijk gewonnen, maar in de halve finale legden wij het af tegen twee meisjes uit Nijmegen, en wel doordat ik de vraag "Waar staan de Hoogovens ?" verkeerd beantwoordde. Althans, mijn rappe antwoord "IJmuiden" werd afgekeurd. Het had "Velsen" moeten zijn. Mijn vader is het daar lang niet mee eens geweest, en wees mij en de KRO in een boze brief op de personeelsadver tenties die Hoogovens in de kranten plaatste: De Hoogovens waren gevestigd in IJmuiden, en niet in Velsen. En ik moet zeggen: Ook op school leerden wij niet anders.Hoe dan ook: De twee meisjes gingen dus door naar de finale. Maar ik vermoed dat het feit dat daarin - door mijn foute antwoord - een jongensschool tegen een meisjesschool kon uitkomen, de programmaleidin g ook niet geheel onwelkom was.De toen gewonnen prijs - een natuurgetrouw blikken model van een Superconstellat ion, de driestaartige Oceanliner, waarmee de KLM in die tijd zijn langeafstandsvl uchten uitvoerde, heb ik tot op vandaag de dag ergens op zolder staan. Alleen de banden van de uitzendingen waar ik aan meedeed zijn bij de brand in de Vitus-studio verloren gegaan. Althans, zo werd mij medegedeeld door de KRO, toen ik daar een twintigtal jaar geleden heb nagevraagd of die toevallig nog bestonden, of hier of daar in een archief te vinden zouden zijn. Ik had die graag nog eens gezien, hoewel de zelfconfrontati e van het zien van jezelf op tv - zeker die van een toen elfjarige - in die tijd zo uniek was, dat je die alleen maar met het klasgenootje echt kon delen.Clipper

Meer televisie-sentiment

De Freules

Freules, De (1990-1991)

De gezusters Adèle en Thérèse zijn twee berooide freules die een oud vervallen landhuis bewonen met… Lees meer
De Dukes uit Hazzard

Dukes uit Hazzard, De (1981-1984)

Toen filmproducent Gy Waldron de avonturenserie The Dukes of Hazzard bedacht, gebaseerd op de door… Lees meer
De Kleine Zeemeermin

Kleine Zeemeermin, De (1997)

Met speciaal voor de televisie gemaakte tekenfilms, zoals DuckTales, waren de Disney Studio's eind… Lees meer