Voyagers!Met de komst van commerciële zenders eind jaren '80 werd het aanbod van buitenlandse series op de Nederlandse televisie aanzienlijk groter. Daar zaten ook oudere (jeugd)series tussen die nooit door de publieke omroep waren uitgezonden. Een goed voorbeeld hiervan is Voyagers! uit 1982. Bijna 10 jaar later was deze serie, die gemaakt was om de jeugd voor geschiedenis te interesseren, in Nederland te zien. Hoofdrolspeler is een piraat uit de 17de eeuw, Phineas Bogg. Hij is uitgekozen als "voyager", een tijdreiziger die door de eeuwen kan reizen met als doel waar nodig de geschiedenis een handje te helpen.

Voyagers!Dat doet hij met behulp van een omni, een op een zakhorloge lijkend apparaatje. Wanneer het rode lampje van de omni knippert betekent dat hij in actie moet komen, bij groen licht is alles in orde. Maar door een fout van de omni belandt Phineas niet in 1492 bij Columbus, maar in 1982 bij de 12-jarige Jeffrey Jones. Phineas wil direct weer vertrekken, maar door een speling van het lot neemt hij Jeffrey mee en laat zijn gids (eigenlijk een geschiedenisboek) in 1982 achter. Er zit voor Phineas niets anders op dan Jeffrey mee te nemen, en dat blijkt geen slechte keuze want dankzij zijn vader, die geschiedenisleraar was, weet Jeffrey veel van wat er door de eeuwen heen is gebeurd.

Voyagers!Als het tweetal de gebroeders Wright tegenkomen is het hem al snel duidelijk dat zij hulp nodig hebben bij hun uitvinding van het vliegtuig. Zodra de geschiedenis weer geholpen is wacht Phineas en Jeffrey een volgende klus, al weten ze van tevoren niet wat ze moeten doen. De omni geeft alleen jaar en land aan. Wanneer ze op de Titanic terechtkomen denken ze eerst dat ze de kapitein moeten waarschuwen voor de ijsberg die het schip zal doen zinken. Maar dat is niet de opdracht, wat blijkt als het gestolen schilderij de Mona Lisa aan boord is en mee naar de bodem van de oceaan dreigt te gaan.

Voyagers!Uiteraard lukt het de tijdreizigers het schilderij weer veilig in Frankrijk terug te brengen, zoals ze er ook in slagen om Teddy Roosevelt over te halen om de politiek in te gaan en Thomas Edison met behulp van de omni de gloeilamp te laten uitvinden. Voor acteur Jon-Erik Hexum leek Voyagers! het begin van een succesvolle carrière, maar daar kwam een plotseling einde aan toen hij zichzelf in 1984 dodelijk verwondde met een filmpistool. Meeno Peluce heeft het acteren uiteindelijk vaarwel gezegd en is, toeval of niet, geschiedenisleraar geworden. Hij is de halfbroer van Soleil Moon Frye, beter bekend als Punky Brewster.

 


Laatste aanvulling: 24 januari 2013

© Universal Television

1000 Resterende tekens


Keek jij hier vroeger ook naar?

Daktari

Daktari (1967-1973)

Tijdens een reis naar Kenia leerde filmproducent Ivan Tors de Nederlandse dierenarts Toni Harthoorn… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Buster

Buster (1984)

In bijna iedere klas zit wel een buitenbeentje, een leerling die net even anders is dan de rest en… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Default Image

Pierre Fabien (1980)

Omschrijving Waalse kinderserie over de belevenissen in de stad van de 12-jarige Pierre en zijn… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven