De VuurtorenfamilieEen behekste vuurtoren, een onderbroek met superkrachten, een leeftijdsmachine en een groene baby tussen de kool. Dergelijke en andere absurditeiten bepalen de lijn in de verhalen van de Australische auteur Paul Jennings. Als logopedist en kinderbegeleider vond hij dat er maar weinig leuke kinderboeken op de markt waren. Daarom besloot hij zelf over te gaan tot het schrijven van korte verhalen. Deze werden al snel gebundeld in een zestal boeken, die enorm populair bleken te zijn bij de Australische jeugd. Miljoenen exemplaren werden er verkocht, en in 1987 won Jennings voor het eerst de prijs voor het beste kinderboek van Australië.

De VuurtorenfamilieOp initiatief van regisseur Esben Storm besloot Jennings zijn verhalen te herschrijven voor een televisieserie. Er werden wèl enkele veranderingen toegepast. Waar in de korte verhalen steeds verschillende personages optraden, zou dat in de serie iedere aflevering dezelfde familie zijn. Het herschrijven bleek voor Jennings af en toe een ware crime te zijn. Vanwege het lage budget konden niet alle stunts en special effects uitgevoerd worden. Daarom kwam een aantal fragmenten uit het boek te vervallen en moesten andere vervangen worden door nieuwe ideeën. Uiteindelijk zou de familie Twist – bestaande uit vader Tony, de tweeling Pete en Linda en broertje Bronson – de hoofdrol gaan spelen.

De VuurtorenfamilieHet gezin besluit een nieuw leven te beginnen, en koopt in het plaatsje Port Niranda een behekste vuurtoren van de norse vrouw Nell. Zij zit eigenlijk niet zo op de komst van de familie Twist te wachten, maar bouwt naar verloop van tijd toch een band op met het gezin. Dit komt vooral door hun gezamenlijke afschuw van de familie Gribble, met name vader Harold. Hij is namelijk een makelaar en wil zowel Nell als de Twists hun huis uit zien te krijgen om het te kunnen verkopen. Daarnaast is ook zoon James een ware plaag, en moet vooral Pete Twist zijn pesterijen steeds weer ondergaan. Ondanks, en soms dankzij, de plaag van de Gribbles beleven de Twists de nodige avonturen.

De VuurtorenfamilieZo spelen zich heel wat bovenatuurlijke zaken af in en rond de vuurtoren, en komt de familie regelmatig in aanraking met onverklaarbare zaken. Na twee seizoenen hield Paul Jennings het wegens gebrek aan inspiratie voor gezien. Esben Storm nam samen met andere scenarioschrijvers het stokje van Jennings over, en de verhaallijnen uit Jennings’ boeken werden niet langer gebruikt. Uiteindelijk heeft de serie vier seizoenen gekend. Aangezien die ver uit elkaar lagen (de eerste reeks werd gemaakt in 1989, de laatste in 2000), en de (kind)acteurs ondertussen stukken ouder geworden waren, moest de kijker iedere keer weer wennen aan de nieuwe gezichten in Round the Twist.
 
 


Bijdrage: Willem Bas
Laatste aanvulling: 24 januari 2013

© ABC Australia

1000 Resterende tekens


Sofie
maakte me best bang soms maar was helemaal verslaafd! zo awesome
Annica
Ik vond dit soms best eng! Maar ook heel fascinerend, moest altijd blijven kijken :-) En de themesong, die kan ik nog uit mn hoofd meezingen!
EJ
heel leuke serie, vind ik nu ook nog. Tasmin West blijft de enige echte Linda Twist.

Keek jij hier vroeger ook naar?

Dodo

Dodo (1988)

Omschrijving Nederlandse jeugdserie over een brutale vogel die de patiëntjes op de kinderafdeling… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Sabrina, The Teenage Witch

Sabrina, the Teenage Witch (1997)

Omschrijving Amerikaanse jeugdserie over de tienerheks Sabrina Spellman die bij haar twee tantes… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Er was eens... het Leven

Er was eens... het Leven (1989)

Ooit geweten hoe je lichaam er van binnen uitziet? Deze tekenfilm geeft het antwoord door middel… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven