Welkom in de IJzeren Eeuw

Na reeksen over de Gouden Eeuw en de Romeinse tijd staat in de derde serie van de historische komedie Welkom... de 19de eeuw centraal. Net als in de vorige programma’s ontvangt presentatrice Dorine Goudsmit prominente vertegenwoordigers van deze eeuw. Hoewel ze al jaren dood zijn maken ze speciaal voor haar talkshow een uitzondering om over hun leven te vertellen en tot hun verrassing laat Dorine hen beelden uit hun leven zien. Het televisiekijkende echtpaar uit de vorige reeksen is weer terug om de gebeurtenissen te becommentariëren, hoewel in deze eeuw de televisie nog niet was uitgevonden.

Welkom in de IJzeren EeuwOok de kennisquiz is weer onderdeel van deze reeks, hierin nemen bekenden en onbekende negentiende-eeuwers het tegen elkaar op. In deze eeuw werden belangrijke uitvindingen gedaan als de stoommachine, de fotografie en de trein maar ook uitvindingen die het dagelijks leven aangenamer maakten zoals de spijkerbroek, het wc-papier en het voetbalspel. Tegelijkertijd was de kloof tussen arm en rijk groot. De arbeidsomstandigheden waren vaak slecht, al werden kinderarbeid en slavernij in deze eeuw afgeschaft. In iedere aflevering staat een thema centraal, waaronder het begin van het koningshuis Van Oranje zoals dat nog altijd bestaat.

Welkom in de IJzeren EeuwDorine ontvangt onder meer schilder Vincent van Gogh, koning Willem I, schrijver Multatuli en de eerste vrouwelijke arts Aletta Jacobs in haar show. De beelden uit hun leven zijn gemaakt met een humoristische knipoog naar onze tijd. Zo neemt Van Gogh met weinig succes deel aan 'So you think you can paint' en helpt Yvon Jaspers koning Willem III aan een echtgenote in 'Vorst zoekt Vrouw'. De gebeurtenissen lijken soms heel absurd, een bordje met “Echt waar!” maakt duidelijk dat niet alles verzonnen is door de makers. Aan het einde van iedere aflevering, als Dorine haar gasten terugstuurt naar hun eigen eeuw, blijkt dat ze liever een hapje met haar willen gaan eten.

De opnamen vonden onder meer plaats in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Een vierde serie, over de jaren ’60 van de 20ste eeuw, is in het najaar van 2016 uitgezonden. In de vijfde serie zullen de middeleeuwen centraal staan.
 
 

Gerelateerde artikelen


Publicatiedatum: 1 mei 2016
Laatste aanvulling: 4 september 2016

© NTR

1000 Resterende tekens


Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Wordt televisie-vrienden met ons op Facebook

Zullen we Facebook vrienden worden? Klik dan hier...

Keek jij hier vroeger ook naar?

Het Huis Anubis

Huis Anubis, Het (2006-2009)

Een oud woonhuis, dat dateert uit ongeveer 1900 en de naam Anubis draagt, wordt nu gebruikt als… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

iCarly

iCarly (2008-2013)

De internetshow iCarly onstaat per toeval door een flauwe grap als Sam, de vriendin van Carly, een… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Raveleijn

Raveleijn (2011)

Toen Paul van Loon, auteur van kinderboeken, door de Efteling werd gevraagd de serie Raveleijn te… Lees meer