• Home

Welkom in de IJzeren Eeuw (2015-2016)

Welkom in de IJzeren Eeuw

Na reeksen over de Gouden Eeuw en de Romeinse tijd staat in de derde serie van de historische komedie Welkom... de 19de eeuw centraal. Net als in de vorige programma’s ontvangt presentatrice Dorine Goudsmit prominente vertegenwoordigers van deze eeuw. Hoewel ze al jaren dood zijn maken ze speciaal voor haar talkshow een uitzondering om over hun leven te vertellen en tot hun verrassing laat Dorine hen beelden uit hun leven zien. Het televisiekijkende echtpaar uit de vorige reeksen is weer terug om de gebeurtenissen te becommentariëren, hoewel in deze eeuw de televisie nog niet was uitgevonden.

Welkom in de IJzeren EeuwOok de kennisquiz is weer onderdeel van deze reeks, hierin nemen bekenden en onbekende negentiende-eeuwers het tegen elkaar op. In deze eeuw werden belangrijke uitvindingen gedaan als de stoommachine, de fotografie en de trein maar ook uitvindingen die het dagelijks leven aangenamer maakten zoals de spijkerbroek, het wc-papier en het voetbalspel. Tegelijkertijd was de kloof tussen arm en rijk groot. De arbeidsomstandigheden waren vaak slecht, al werden kinderarbeid en slavernij in deze eeuw afgeschaft. In iedere aflevering staat een thema centraal, waaronder het begin van het koningshuis Van Oranje zoals dat nog altijd bestaat.

Welkom in de IJzeren EeuwDorine ontvangt onder meer schilder Vincent van Gogh, koning Willem I, schrijver Multatuli en de eerste vrouwelijke arts Aletta Jacobs in haar show. De beelden uit hun leven zijn gemaakt met een humoristische knipoog naar onze tijd. Zo neemt Van Gogh met weinig succes deel aan 'So you think you can paint' en helpt Yvon Jaspers koning Willem III aan een echtgenote in 'Vorst zoekt Vrouw'. De gebeurtenissen lijken soms heel absurd, een bordje met “Echt waar!” maakt duidelijk dat niet alles verzonnen is door de makers. Aan het einde van iedere aflevering, als Dorine haar gasten terugstuurt naar hun eigen eeuw, blijkt dat ze liever een hapje met haar willen gaan eten.

De opnamen vonden onder meer plaats in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Een vierde serie, over de jaren ’60 van de 20ste eeuw, is in het najaar van 2016 uitgezonden. In de vijfde serie zullen de middeleeuwen centraal staan.
 
 


Publicatiedatum: 1 mei 2016
Laatste aanvulling: 4 september 2016

© NTR

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

Meer televisie-sentiment

Keek jij hier vroeger ook naar?

Frankensteins Tante

Frankensteins Tante (1990)

Net als hij bezig is de laatste hand te leggen aan Albert, het door hemzelf gecreëerde monster,… Lees meer

't is zomaar een greep uit onze site,

Samoerai Pizza Cats

Samurai Pizza Cats (1993)

Omschrijving Japans-Franse tekenfilmserie over drie katten die in een pizzarestaurant werken als… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

KaBlam!

KaBlam! (2001)

Omschrijving Amerikaanse tekenfilmserie waarbij de onvermoeibare Henry en June de kijker door een… Lees meer