Wereld rond in 80 dagen, De (1980-1981)

De wereld rond in 80 dagenVan alle boeken die Jules Verne schreef is 'De reis om de wereld in 80 dagen' één van de bekendste. Het verhaal, oorspronkelijk in 1873 uitgegeven, werd in 1914 voor het eerst verfilmd en de Vlaamse televisie maakte er al in 1957 een televisieserie van. De eerste tekenfilmversie dateert van 1938, maar zou nooit voltooid worden. Dat gebeurde wel met deze Australische serie uit 1972, die acht jaar later ook in Nederland werd uitgezonden. Het verhaal is een vrije bewerking van het oorspronkelijke boek, waarin de rijke Engelsman Phileas Fogg een weddenschap aangaat met leden van de Reform Club om in 80 dagen rond de wereld te reizen. Als hem dat lukt wint hij 20.000 pond.

De wereld rond in 80 dagenIn de tekenfilm wordt dat bedrag ook genoemd, maar gaat Fogg de weddenschap aan met lord Maze die hem uitdaagt. Hij niet wil dat Fogg met zijn nichtje Belinda trouwt maar belooft dat hij zijn toestemming geeft als het lukt om binnen 80 dagen een reis om de wereld te maken. Rond 1870 was dat absoluut een uitdaging omdat het vliegtuig nog niet was uitgevonden. Wel werden er steeds meer treinnetwerken met elkaar verbonden en was het Suezkanaal zojuist gereed gekomen. Vergezeld van zijn Franse bediende Jean Passepartout en het aapje Toto vertrekt Phileas Fog richting het vaste land van Europa.

Wat zij niet weten is dat lord Maze Mr. Fix heeft ingehuurd om hun reis te saboteren. Dit personage komt ook in het boek voor, maar dan als detective van Scotland Yard die denkt dat Fogg een bankovervaller is. Ondanks de tegenwerking van Mr. Fix weet het gezelschap onder andere per boot, trein en zelfs per olifant de reis in precies 80 dagen te voltooien. In de eerste aflevering hebben Fogg en Passepartout een ontmoeting met koningin Victoria. Om haar het doel van hun reis uit te leggen zingen ze de aanstekelijke begintune van de serie.
 
 


Laatste aanvulling: 14 mei 2013

© Air Programs International

Tags: VARA, Jaren 80, 1980

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

Televisor
Was dat niet die serie waarbij iemand zich de hele tijd versprak "veel tijd, en weinig te doen" in plaats van "weinig tijd, en veel te doen"?
Dyesmin
heel leuk ik heb de musical er over gehouden sad sad sad sad :o 8) :P :P :-* :-* cry :-) ;-) :D

Meer televisie-sentiment

Mon Colle Knights

Mon Colle Knights (2002)

Omschrijving Japanse tekenfilmserie, gebaseerd op een ruilkaartenspel, over Mondo en Rockna die… Lees meer
Polly

Polly (1965-1974)

De shetlandpony Polly kende maar liefst negen televisiecarrières. Hij begon zijn avonturen als… Lees meer
Koeboe de Koe

Koeboe de Koe (1970-1972)

Lou Steenbergen, afkomstig uit een toneelfamilie, was op vele terreinen actief. Hij was naast… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven