Willie en NellieIn navolging van Villa Achterwerk van de VPRO wilden de omroepen AVRO, KRO en NCRV ook een jeugdblok maken dat op woensdag, zaterdag en zondag ’s middags op Nederland 1 te zien zou zijn. Onder de naam Alles Kits werden programma’s uitgezonden voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar. Wilke Durand en Nelleke Zitman hadden juist een idee naar de NCRV gestuurd voor een komische jeugdserie over twee zussen die allebei als toiletjuffrouw werken op een treinstation. Zij kenden elkaar nog van de toneelschool waar ze voor de grap met elkaar spraken met een Haags accent en een centenbak, precies zoals Willie (Wilke) en Nellie (Nelleke) dat ook in de serie zouden doen.

Willie en NellieDe NCRV was enthousiast en gaf de twee actrices de opdracht hun voorstel om te zetten in een jeugdserie voor Alles Kits die ze zelf schreven en speelden. De regie was in handen van Erik van ’t Wout, die zelf ooit de hoofdrol speelde als een van de twee Q’s in Q & Q. Willie en Nellie zijn al jaren toiletdames van een spoorwegstation en herkenbaar aan hun opgestoken haar, vlinderbril en bemoeizucht, zowel naar elkaar als naar de klanten toe. Willie werkt op de afdeling Dames en Nellie bij de Heren, waar ook de muis Lodewijk woont. De Vlaamse Gaston Scheetemakers is hoofd van de afdeling kluisjes en toiletten.

Willie en NellieDe dames trekken zich weinig van hem aan en gaan vooral hun eigen gang. Hun oogappel is het jongetje Michieltje die ’s morgens voor hij naar school gaat altijd even langskomt. Ook neef Harrie brengt regelmatig een bezoek aan het Haagse duo. De serie was direct een succes en er zouden in 1997 en 1999 nog twee vervolgreeksen worden gemaakt. Collega’s van de toneelschool als Peter Blok en Pierre Bokma speelden graag een gastrol. In een speciale aflevering gingen Willie en Nellie naar Bolivia om zich in te zetten voor “Iedereen aan tafel”, een actie tegen de hongersnood in de Derde Wereld. In 2000 werd de serie herhaald en zou Alles Kits opgaan in Zappelin.

 


Publicatiedatum: 5 oktober 2013
Laatste aanvulling: 24 augustus 2017

© NCRV

1000 Resterende tekens


Peter
SUPERSERIE- kan niet wachten op de DVD Heb afleveringen nog op video en zou ze nog kunnen kijken. Iedere aflevering weer een feestje vol van emoties en gebeurtenissen. En dan dat heerlijke haagse accent :-)
Lieneke
Ik wacht ook op de dvd, we hebben zelfs de cavia's naar willie en Nellie vernoemd. Geweldige serie
la lizz
ook ik was super fan van nellie en willie ik en mn nichtje hebben jullie dan ook mennig x nagespeeld het is nu 2011 is er al iets te vinden kwa beeld materiaal of zijn en al dvd's uitgebracht ?

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Wordt televisie-vrienden met ons op Facebook

Zullen we Facebook vrienden worden? Klik dan hier...

Keek jij hier vroeger ook naar?

Dick Turpin

Dick Turpin (1980-1985)

Aan het begin van de 18de eeuw waren in Engeland de verschillen tussen de arme bevolking en de… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

De kleine avonturen van Kasje Kauwgom

Kasje Kauwgom, De kleine avonturen van (1963)

Omschrijving Nederlandse marionettenserie over de avonturen van kabouter Kasje Kauwgom en zijn… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Cyrano de Bergerac

Cyrano de Bergerac (1983)

Omschrijving Amerikaanse tekenfilm over een aanvoerder van het Franse leger die aan Roxane niet… Lees meer