Wind in de WilgenDe Britse schrijver Kenneth Grahame groeide in het midden van de negentiende eeuw op bij zijn grootmoeder in het graafschap Berkshire. Het fraaie landschap, waar de rivier Thames doorheen stroomt, zou de inspiratiebron vormen voor zijn boek “The wind in the willows”. Oorspronkelijk bedoeld als een serie verhalen voor het slapen gaan voor zijn zoon, werden de belevenissen van een pad, een mol, een das en een waterrat in 1908 uitgegeven in boekvorm. De Nederlandse vertaling, “De wind in de wilgen”, volgde pas in 1949, het jaar waarin Walt Disney het boek als eerste verfilmde als tekenfilm van 30 minuten. 

Wind in de WilgenIn de loop der jaren volgden meer bewerkingen voor film en televisie, waaronder een animatiefilm (beeldje-voor-beeldje techniek) in 1983. Deze Britse verfilming won diverse prijzen en was zo geslaagd dat een jaar later een televisieserie volgde. Hoewel slechts één aflevering direct gebaseerd was op een hoofdstuk uit het boek, bleven de andere delen dicht bij de gemoedelijke sfeer van het origineel. Net als in het boek is meneer Pad heel rijk en woont op Paddenburg. Hij is gek op snelle auto’s wat hem meer dan eens in de problemen brengt. Zijn vrienden zijn de intelligente Rat, de bang uitgevallen Mol en Das, die in het bos woont en het liefst alleen is.

Wind in de WilgenHet leven van de dieren lijkt op dat van mensen, die ook in het verhaal voorkomen, maar de vier vrienden hebben vooral te maken met een groep wezels die ook in het bos wonen en het voorzien hebben op Paddenburg. De figuren en decors van de speelfilm konden gedeeltelijk opnieuw gebruikt worden, en ook de nieuwe modellen kenmerken zich door een gedetailleerde uitvoering. John Squire, één van de makers, zou later bekend worden als gitarist van de groep The Stone Roses. De serie was zo succesvol dat er nog drie vervolgreeksen werden gemaakt. Dit resulteerde in een tweede film, ‘A tale of two toads’, en een serie met Pad in de hoofdrol, Oh, Mr. Toad.
 
 

Gerelateerde artikelen


Publicatiedatum: 16 maart 2012
Laatste aanvulling: 16 december 2017

© Cosgrove Hall Films/Just Entertainment

1000 Resterende tekens


Lex Smink
de serie indertijd door de vara (1973) waar jan Roelands de verhalen voorleest en je tegelijk de illustraties ziet van john worsley. is deze serie nog te krijgen via filmmateriaal.
Bernard
Er is een oudere versie van Wind in the Willows, uit 1963. Het is waarschijnlijk Engels en het is een poppenversie. Het is de oudste herinnering aan tv die ik heb, ik kan me alleen nog een scene voor de geest halen waarin een dier in een bootje een rivier af vaart. Weet iemand hier meer van ?
Leo Marcel Van Leeuwen
Een hele prachtige poppen serie.:D

Keek jij hier vroeger ook naar?

The Addams Family

Addams Family, The (2000)

Omschrijving Amerikaanse tekenfilm gebaseerd op de gelijknamige serie uit de jaren '60 over een… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

De Poppenkraam

Poppenkraam, De (1980-1985)

In deze sprookjesachtige serie over een speelgoedwinkel wonen Hugo en Henriëtte, twee poppen die… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Het Geheim van Vredenhof

Geheim van Vredenhof, Het (1983)

In de duinen van het waddeneiland Schiermonnikoog bevindt zich het kerkhof Vredenhof. Hier werden… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven