Worzel GummidgeIn de jaren '30 van de vorige eeuw maakte BBC radio hoorspelen speciaal voor kinderen onder de titel "Children's Hour". Het verhaal 'The scarecrow of Scatterbrook', geschreven door Barbara Euphan Todd, ging over de vogelverschrikker Worzel Gummidge die tot leven komt na een blikseminslag. De schrijfster zou vele vervolgverhalen publiceren over de vrolijke vogelverschrikker, waarvan in de jaren '50 al een televisieserie werd gemaakt. Maar pas na haar dood in 1976 werd Worzel Gummidge echt populair, toen het schrijversduo Keith Waterhouse en Willis Hal de rechten kochten en er een komische jeugdserie van maakten.

Worzel GummidgeZe bedachten een eigen taaltje voor de man van stro, 'worzelese', en hij kreeg de gave om ledematen en zijn hoofd te verwisselen zoals mensen dat met kledingstukken doen. De enigen die weten dat Worzel tot leven is gekomen zijn broer en zus John en Sue Peters, die met hun vader logeren op de boerderij Scatterbrook. Daar ontdekken zij Worzel en raken bevriend met de vogelverschrikker die vol met streken zit en nergens bang voor is, behalve voor vuur en de composthoop. Omdat de hele dag op het land staan hem verveelt loopt Worzel regelmatig het dorp in. Op de kermis wordt hij verliefd op tante Sally.

Worzel GummidgeZij is een levensgrote pop die ook tot leven is gekomen maar zichzelf veel te goed vindt voor een 'gewone' vogelverschrikker. Ze is alleen aardig tegen Worzel als hij haar gebakjes geeft, waar ze dol op is. Om slimmer te lijken vraagt Worzel aan de Kraaiman, de man die hem gemaakt heeft, een 'denkhoofd' te maken, en in de loop van de serie zouden daar nog diverse hoofden bijkomen. De Kraaiman werd gespeeld door Geoffrey "Catweazle" Baldon, één van de vele bekende Britse acteurs die regelmatig een gastrol speelde. Alleen het eerste seizoen van Worzel Gummidge is in Nederland uitgezonden.

In Groot Britannië zouden nog drie seizoenen volgen, maar daarna werd de serie wegens financieringsproblemen stopgezet. Toen eind jaren '80 een producent uit Nieuw Zeeland uitkomst bood volgde de reeks Worzel Gummidge Down Under waarin de vogelverschrikker, opnieuw gespeeld door Jon Pertwee, 22 nieuwe avonturen beleefde.
 
 


Laatste aanvulling: 1 juli 2013

© Southern Television

1000 Resterende tekens


vinnieman
Vond het een leuke serie om naar te kijken, met Aunt Sally en die verschillende hoofden die hij op kon zetten.Een songtekst heeft deze serie trouwens niet de tune is volledig instrumentaal.

Keek jij hier vroeger ook naar?

Rapunzel

Rapunzel (2010)

De vijftigste lange animatiefilm uit de Disney Studio’s zet de traditie voort die begon bij… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Misdaad gezocht

Misdaad gezocht (2002)

Omschrijving Nederlandse kinderserie waarin waarin Villa Achterwerk-presentatrice Roos samen met… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Mieuw en Mauw

Mieuw en Mauw (1978)

Omschrijving Italiaanse klei-animatieserie over een wit en een rood katje. Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven