XenonHalverwege de jaren '60 had Jef Cassiers grote bekendheid gekregen in Vlaanderen en Nederland dankzij zijn rol als Alverman in de jeugdreeks Johan en de Alverman. Toch besloot hij het acteren vaarwel te zeggen om te gaan regisseren en produceren. Zijn droom was het maken van een lange tekenfilm, maar hij nam ook het aanbod aan om een spannende jeugdserie voor de BRT te maken waarvoor hij het scenario zelf tot draaiboek bewerkte. Het verhaal gaat over Tom en Nick, twee onderzoeksjournalisten die samen het videobedrijfje "Vrij Boos" zijn begonnen en reportages maken voor de BRT. Het tweetal krijgt hierbij hulp van secretaresse Linda.

XenonWanneer ze 's nachts opnamen hebben gemaakt van illegale vogelvangsten merken ze dat hun auto gevolgd wordt door een helikopter. Het lukt Nick en Tom hun belagers van zich af te schudden en ontdekken bij thuiskomst de reden van de achtervolging. Els, een 13-jarig meisje, heeft zich in hun auto verstopt. Ze is op de vlucht voor een groep wetenschappers die haar telepathische gaven willen gebruiken voor de ontwikkeling van een elektronisch-organisch superbrein dat de naam Xenon heeft gekregen, naar het Griekse woord voor vreemdeling. Omdat Xenon slechts bestaat uit in vloeistof drijvende hersenen communiceert het via telepathie met andere mensen.

XenonTom, Nick en Linda willen Els helpen maar kunnen niet voorkomen dat zij opnieuw ontvoerd wordt. Inmiddels heeft Xenon zich zodanig ontwikkeld dat het brein behalve veel kracht ook een boosaardige eigen wil heeft gekregen en oncontroleerbaar is geworden. Haar nieuwe vrienden staan uiteindelijk voor de taak niet alleen Els maar het hele land te redden als Xenon een spelletje schaak wil spelen met als inzet de verwoesting van een kerncentrale. Hoe kan het op hol geslagen brein gestopt worden? Na deze serie lukte het Jef Cassiers om zijn droom te vervullen: 'Jan zonder Vrees', de eerste Vlaamse lange tekenfilm, ging in 1984 in première. Diverse acteurs uit Xenon zijn in deze film te horen.

 


Publicatiedatum: 27 juli 2009
Laatste aanvulling: 18 januari 2013

© BRT

1000 Resterende tekens


pietj puk
Nog steeds geen Xenon op dvd, jammer.Maar heb een andere serie gevonden die op dvd is uitgebracht nl. " The Tripods". Weliswaar enkel verkrijgbaar in Engeland maar toch ook de moeite omdat ze uit dezelfde periode stamt als Xenon. Een mooie dvd-box met 4 schijfjes en een infoblaadje over de ongemaakte derde serie. Als je de extra docu bekijkt zie je dat de maker nog steeds kapot is omdat de geldschieters toendertijd de geldkraan dichtdraaiden zodat hij geen derde seizoen kon maken. Net als de muziek bij Timm Thaler is ook hier geweldige muziek te horen, gespeeld door Ken Freeman.
Tom van Dessel
Dit is uit onze kindertijd, was gewoonweg fantastisch!Dit moet gewoon op DVD komen
Philippe
Ik heb net het voorbeeld van Julie gevolgd en een mailtje naar het archief van de VRT gestuurd (en ik heb gelijk naar het Veenmysterie gevraagd). Als we allemaal tegelijk gaan zagen, zal de VRT de serie wel uitbrengen.

Keek jij hier vroeger ook naar?

Hamtaro

Hamtaro (2003-2005)

De goudhamster Hamtaro woont in een kooitje bij zijn baasje, de 10-jarige Laura. Zij is net met… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Betty Boop

Betty Boop (1970-1975)

Oorspronkelijk was ze poedel, maar Betty Boop zou uiteindelijk worden omgetoverd tot een seksbom… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Bruine Beer in het Blauwe Huis

Bruine Beer in het Blauwe Huis (2000-2004)

Deze leerzame en aanstekelijke serie van de makers van de muppets is speciaal bedoeld voor peuters… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven