Zeeuws MeisjeNederland in de tweede helft van de 21ste eeuw: het land is er slecht aan toe want sinds de Grote File, de verkeersopstopping die nooit is opgelost, is het dagelijkse leven geheel ontregeld. Door het hele land staan autowrakken te roesten in lange rijen. Het enige wat nog wil groeien zijn augurken, en de sluwe August Horks met zijn augurkenfabrieken profiteert hiervan. Gelukkig is Zeeuws meisje er ook nog: een superheldin in klederdracht die het Nederlandse erfgoed beschermt, van stroopwafels tot Sinterklaas en van molens tot speculaas. Met haar oorijzers kan ze vliegen en vangt ze signalen op van mensen in nood.

Zeeuws MeisjeZeeuws meisje woont in een boerderijtje bovenop een wolkenkrabber, samen met haar vader Hielke en Bertha de koe. Dankzij haar nuchtere instelling en doorzettingsvermogen weet ze grote en kleine rampen te voorkomen, ondanks de streken van August Horks. Klimaatverandering en milieuvervuiling doen hem niets, zelfs niet wanneer door zijn toedoen een hittegolf van de ene op de andere dag omslaat in een koufront. Voor het eerst sinds jaren kan er zelfs weer een Elfstedentocht gereden worden. Maar als het steeds kouder wordt en alles begint te bevriezen moet Zeeuws meisje in actie komen om het land te redden.

Ook in andere afleveringen komen typisch Hollandse thema's voorbij, zoals dijkdoorbraken en Koninginnedag. Om een beeld te schetsen hoe Nederland er in de toekomst uit zou kunnen zien werd voor het decor gebruik gemaakt van de nieuwste computertechnieken. De makers van deze familieserie hadden vast niet gedacht dat het thema klimaatverandering jaren later actueler zou zijn dan ooit.

 


Publicatiedatum: 7 juli 2007
Laatste aanvulling: 10 oktober 2012

© VPRO

1000 Resterende tekens


Lysanne
Ik heb destijds gespeeld bij het stukje van Sinterklaas. Mijn broer had een grotere rol, hij moest een hele hoop augurken eten. Het lijkt me zo leuk om het nog een terug te kunnen zien. Ik kan het nergens vinden.
Leendert
Zelf ben ik van 1986 en ik kan me ook nog delen van de liedjes herrineren. Zoals enkele flarden: "Zeeuws meisje waar ga je naartoe, naar Hielke en Berta de Koe". En: "En de fabriek van August horks, maar pas op dat is een schurk". Verder weet ik nog dat ik sommige aflevringen wel heel erg eng vond. Het meeste wat me als kind tot de verbeelding sprak was dat er niets meer groeide en leefde. Zo staat me een aflevering bij dat Hielke samen met een vriend aan het 'vissen' was in water waar allang alle vis uit was verdwenen. Dat maakte erg veel indruk en zette je zelf als kind zijnde aan het denken. Lang leve de moraliserende kinder programma's! :-)
Alies
Wat fijn om eindelijk weer te weten hoe dit programma heette! Ik heb er heel veel nare nachtmerries aan overgehouden. Was er ook een stukje dat de kinderen in de fabriek moesten werken en met hun voeten de augurken kapot moesten stampen tot moes ofzo? Dat herinner ik me vaag..

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Wordt televisie-vrienden met ons op Facebook

Zullen we Facebook vrienden worden? Klik dan hier...

Keek jij hier vroeger ook naar?

Mannetje & Mannetje

Mannetje & Mannetje (1990)

Omschrijving Nederlandse animatieserie over de belevenissen van twee mannetjes, gebaseerd op de… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Het Grote Sinterklaasverhaal

Grote Sinterklaas verhaal, Het (2000)

De succesvolle zakenvrouw Gigi Dietrich leest enkele dagen voor de intocht in de krant dat de Sint… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Nieuwtjes uit Uhlenbusch

Nieuwtjes uit Uhlenbusch (1979)

Omschrijving Duitse kinderserie over de belevenissen van een groep kinderen uit het dorpje… Lees meer

 

Mobiel en tablet

WebApp voor Apple/Android/Windows

 

Contact

Via formulier
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven