De Zesde KlasOm een goed beeld te krijgen van de dagelijkse gang van zaken in de zesde klas van een basisschool werd maandenlang research gedaan door Mary Michon. Als een kwekeling liep ze mee op scholen in grote steden en op het platteland. Ook ging ze op bezoek bij onderwijzers, leerde ze ouders van kinderen kennen en bezocht ouderavonden. Achter in de klas kon ze goed het gedrag van kinderen bestuderen, hoe ze met elkaar omgaan en hoe ze tegen volwassenen aankijken. Alle observaties vormde de basis voor het scenario over de zesde klas van de Timotheusschool, een basisschool ergens in Nederland. Alle afleveringen zijn gebaseerd op werkelijke gebeurtenissen. 

De Zesde KlasSommige thema's, zoals emancipatie en de vraag of seksuele voorlichting wel gegeven mag worden, zijn typerend voor de late jaren '70, maar onderwerpen als vriendschap, de Cito-toets of ouders die gaan scheiden zijn van alle tijden. Van de 23 kinderen die de leerlingen van de zesde kas speelden waren sommigen bij de research ontdekt tijdens toneelstukjes en klassenavonden. Om zo goed mogelijk een echte zesde klas te verbeelden werd een jaar lang op zaterdag gerepeteerd, en tijdens de schoolvakanties werden de afleveringen opgenomen. Onderwijzer van de zesde klas is de vriendelijke maar als het nodig is ook strenge meester Hein.

Mylou Frencken, die Marja speelde, studeerde in 1991 af aan de Academie voor Kleinkunst. Ze heeft sindsdien in verschillende theaterproducties gespeeld en is vooral bekend als de zingende barvrouw uit de televisiequiz Met het mes op tafel. Ook Barbara Pouwels, Ellen in de serie, is actrice geworden en heeft onder meer in De Daltons gespeeld. Sportpresentator Jan Joost van Gangelen, destijds nog een kleuter, speelt een kleine bijrol als het jongere broertje van Jannie, het meisje dat van haar vader niet naar school mag op de dag dat er seksuele voorlichting wordt gegeven.
 
 


Publicatiedatum: 25 juni 2010
Laatste aanvulling: 30 juni 2013

© IKON

1000 Resterende tekens


Dicky
Dicky zei:
Haar cd vermeldt tientallen rollen op het toneel, in films en tv-series (Pleidooi, Baantjer, Wet en Waan, All Stars, Grijpstra en De Gier, De Daltons, Toren C, De Geheimen van Barslet, Dolfje Weerwolfje), en in reclames.
Eh, cv natuurlijk! En ook "De zesde klas" staat gewoon op haar cv.En zo zag ze er dus in de serie uit:

Dicky
Ik kom er net achter, dat Barbara Pouwels, die het meisje Ellen speelde, óók een heel bekende actrice geworden is. Ik herkende haar gezicht meteen.Haar cd vermeldt tientallen rollen op het toneel, in films en tv-series (Pleidooi, Baantjer, Wet en Waan, All Stars, Grijpstra en De Gier, De Daltons, Toren C, De Geheimen van Barslet, Dolfje Weerwolfje), en in reclames.http://www.barbarapouwels.nl/HOME_files/CV%20dec.%202012.pdf
Dicky
@Joost> Volgens mij was dat in de Wastora in Zaandam.Ja, inderdaad zijn er twee afleveringen opgenomen in de Wastora in Zaandam. Ook het bord "Molenaar's Handelsondernem ing" (van de eigenaars) komt nog in beeld!

Keek jij hier vroeger ook naar?

Het Huishouden van Jan Steen

Huishouden van Jan Steen, Het (1984)

Omschrijving Nederlandse kinderserie met verschillende onderdelen, waaronder de Deense serie… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Grizzly Adams

Grizzly Adams (1979-1982)

De Amerikaanse pionier James Adams hield zich in het begin van de 19de eeuw bezig met het vangen… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Peppino

Peppino (1984)

Omschrijving Italiaans-Zwitserse jeugdserie over een Siciliaans jongetje dat met zijn familie… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven