Het Zwaard van ArdoewaanDe eerste serie in kleur van de Vlaamse BRT werd de verfilming van een verhaal dat zich afspeelt in de Middeleeuwen rond de tweelingbroers Morholt en Huoon, beiden erfgenaam van het landgoed Ardoewaan. De schrijvers hadden zich hiervoor laten inspireren door de legende van koning Arthur. De oude kluizenaar Karanog met zijn bijzondere gaven doet denken aan Merlijn de tovenaar en ook hier is een vastzittend zwaard bepalend voor de troonsopvolging. Bragnit, het zwaard van Ardoewaan, zit echter niet vast in een steen maar in een houten balk in een paardenstal. Nadat Morholt tevergeefs geprobeerd heeft het zwaard los te trekken lukt Huoon het zonder moeite.

Het Zwaard van ArdoewaanHij is de nieuwe heer van Ardoewaan, tot afgunst van zijn broer. Zelfs wanneer Huoon het land in twee gelijke delen verdeeld is Morholt nog jaloers. Via een list dwingt hij Huoon tot een dodelijk duel met ridder Gorvenal, en zo wordt Morholt heer van geheel Ardoewaan. Maar het zwaard kan hij niet hanteren: wanneer Morholt het vastpakt begint zijn hand te bloeden. Ten einde raad steekt hij het terug in de balk. De echte erfgenaam is Huoons 5-jarige zoon Rohalt. De wrede Morholt laat hem in de bergen achter maar weet niet dat Karanog het jongetje onderbrengt bij het boerenechtpaar Orm en Riki.

Het Zwaard van ArdoewaanDaar groeit Rohalt op, onwetend dat zijn echte moeder jonkvrouw Freda is en hijzelf de heer van Ardoewaan. Rohalt heeft maar één wens: ridder worden. Hij blijkt zeer talentvol te zijn als hij bij heer Gorvenal leert paardrijden en zwaardvechten. Morholt wordt ondertussen gekweld door wroeging en is ontevreden omdat zijn eigen zoon Gawijn niet geïnteresseerd is in het ridderschap. Wanneer Rohalt en Gawijn ook nog bevriend met elkaar raken is Morholt doodsbenauwd dat zijn neef achter de waarheid zal komen, zeker wanneer Fulco de nar doorkrijgt wie Rohalt echt is. Hij brengt hem naar de paardenstal die al jaren afgesloten is en wijst hem op het zwaard...

Voor deze serie werden twee maanden lang opnamen gemaakt in de Franse Provence, waar op dat moment een hittegolf gaande was. Duidelijk herkenbaar zijn het Château du Barroux als het kasteel van Ardoewaan en Suze-la-Rousse als het kasteel van Gorvenal. Meer dan 35 jaar later, op 9 maart 2007, vond in aanwezigheid van vrijwel alle nog in leven zijnde acteurs, de presentatie van de dvd ook plaats in een kasteel. Ditmaal was gekozen voor het kasteel van Horst, bekend van de stripreeks 'De Rode Ridder'.
 
 

Gerelateerde artikelen


Publicatiedatum: 20 februari 2008
Laatste aanvulling: 1 februari 2014

© BRT

1000 Resterende tekens


e.voogd@kpnplanet.nl
Geweldige serie. Als kind van 9 jaar vond ik ook de begin muziek erg mooi. Dit staat nog in mijn geheugen gegrift.Ik had eigenlijk in die tijd geboren moeten zijn.
Bert Spierings
Prachtige serie, vond hem als jongen van 9 in 1972 reuze spannend. Ga hem dit jaar weer eens bekijken. Ik had ook de boeken, ook die waren zeer fraai.
Anja
En het liedje van de serie vond ik prachtig. Dat heb ik nog jaren in mijn hoofd gehad, todat ik een keer Scarborough Fair van Simon en Garfunkel hoorde en sindsdien kan ik het liedje van Ardoewaan niet meer terughalen.

Keek jij hier vroeger ook naar?

Zoethout

Zoethout (1983)

Omschrijving Programma voor kinderen van 8 tot 12 jaar over dingen waar je iedere dag mee te maken… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Lippy de Leeuw

Lippy de Leeuw (1971)

Omschrijving Amerikaanse tekenfilmserie over de komische avonturen van een leeuw en een hyena. Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Casper het vriendelijke spookje

Casper het vriendelijke spookje (1962)

Omschrijving Amerikaanse tekenfilmserie bestaande uit meerdere reeksen over een vriendelijk spookje… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven