Zwaard van ArdoewaanDe eerste serie in kleur van de Vlaamse BRT werd de verfilming van een verhaal dat zich afspeelt in de Middeleeuwen rond de tweelingbroers Morholt en Huoon, beiden erfgenaam van het landgoed Ardoewaan. De schrijvers hadden zich hiervoor laten inspireren door de legende van koning Arthur. De oude kluizenaar Karanog met zijn bijzondere gaven doet denken aan Merlijn de tovenaar en ook hier is een vastzittend zwaard bepalend voor de troonsopvolging. Bragnit, het zwaard van Ardoewaan, zit echter niet vast in een steen maar in een houten balk in een paardenstal. Nadat Morholt tevergeefs geprobeerd heeft het zwaard los te trekken lukt Huoon het zonder moeite.

Zwaard van ArdoewaanHij is de nieuwe heer van Ardoewaan, tot afgunst van zijn broer. Zelfs wanneer Huoon het land in twee gelijke delen verdeeld is Morholt nog jaloers. Via een list dwingt hij Huoon tot een dodelijk duel met ridder Gorvenal, en zo wordt Morholt heer van geheel Ardoewaan. Maar het zwaard kan hij niet hanteren: wanneer Morholt het vastpakt begint zijn hand te bloeden. Ten einde raad steekt hij het terug in de balk. De echte erfgenaam is Huoons 5-jarige zoon Rohalt. De wrede Morholt laat hem in de bergen achter maar weet niet dat Karanog het jongetje onderbrengt bij het boerenechtpaar Orm en Riki.

Zwaard van ArdoewaanDaar groeit Rohalt op, onwetend dat zijn echte moeder jonkvrouw Freda is en hijzelf de heer van Ardoewaan. Rohalt heeft maar één wens: ridder worden. Hij blijkt zeer talentvol te zijn als hij bij heer Gorvenal leert paardrijden en zwaardvechten. Morholt wordt ondertussen gekweld door wroeging en is ontevreden omdat zijn eigen zoon Gawijn niet geïnteresseerd is in het ridderschap. Wanneer Rohalt en Gawijn ook nog bevriend met elkaar raken is Morholt doodsbenauwd dat zijn neef achter de waarheid zal komen, zeker wanneer Fulco de nar doorkrijgt wie Rohalt echt is. Hij brengt hem naar de paardenstal die al jaren afgesloten is en wijst hem op het zwaard...

Voor deze serie werden twee maanden lang opnamen gemaakt in de Franse Provence, waar op dat moment een hittegolf gaande was. Duidelijk herkenbaar zijn het Château du Barroux als het kasteel van Ardoewaan en Suze-la-Rousse als het kasteel van Gorvenal. Meer dan 35 jaar later, op 9 maart 2007, vond in aanwezigheid van vrijwel alle nog in leven zijnde acteurs, de presentatie van de dvd ook plaats in een kasteel. Ditmaal was gekozen voor het kasteel van Horst, bekend van de stripreeks 'De Rode Ridder'.
 
 

Gerelateerde artikelen


Publicatiedatum: 20 februari 2008
Laatste aanvulling: 1 februari 2014

© BRT

1000 Resterende tekens


[email protected]
Geweldige serie. Als kind van 9 jaar vond ik ook de begin muziek erg mooi. Dit staat nog in mijn geheugen gegrift.Ik had eigenlijk in die tijd geboren moeten zijn.
Bert Spierings
Prachtige serie, vond hem als jongen van 9 in 1972 reuze spannend. Ga hem dit jaar weer eens bekijken. Ik had ook de boeken, ook die waren zeer fraai.
Anja
En het liedje van de serie vond ik prachtig. Dat heb ik nog jaren in mijn hoofd gehad, todat ik een keer Scarborough Fair van Simon en Garfunkel hoorde en sindsdien kan ik het liedje van Ardoewaan niet meer terughalen.

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Wordt televisie-vrienden met ons op Facebook

Zullen we Facebook vrienden worden? Klik dan hier...

Keek jij hier vroeger ook naar?

Fabeltjeskrant

Fabeltjeskrant (1968-2019)

Voor de eerste uitzendingen van de Fabeltjeskrant in 1968 werden de fabels van De La Fontaine als… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Purno de Purno

Purno de Purno (1992)

Omschrijving Nederlandse animatieserie over een mannetje in een paars schaatspak, dat al in 1989 te… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Interflix

Interflix (1994)

Omschrijving Vlaamse jeugdserie over Felix Haantjes die onder de naam Interflix een eigen… Lees meer

 

Mobiel en tablet

WebApp voor Apple/Android/Windows

 

Contact

Via formulier
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven